Над 200 хил. души са пострадали от терористичните атаки в ислямските страни

Загубите за икономиката на тези държави заради терористите са в размер над 348 млрд. долара

Над 200 хил. души са пострадали от терористичните атаки в ислямските страни

През последните пет години в резултат на терористични атаки в ислямските страни са били ранени или убити повече от 200 хил. души, съобщи агенция "Анадолу", позовавайки се на данни от антитерористичната коалиция на ислямските страни.

През този период чрез своите атаки терористите са нанесли загуби за икономиката на тези страни в размер над 348 млрд. долара.

Ирак, Афганистан, Пакистан и Нигерия страдат най-много от терористични атаки, тъй като 72% от жертвите на терористични атаки са в тези четири държави.

Министрите на отбраната на коалицията се срещнаха в Рияд за първи път в неделя. 40-членният блок за борба с тероризма бе стартиран от Саудитска Арабия в края на 2015 г. Той включва страни като Турция, Пакистан, Малайзия и Египет.

В окончателната си декларация, публикувана след срещата, коалицията подчерта важността на съвместните усилия, организираните колективни действия и всеобхватното стратегическо планиране за справяне със заплахата от тероризъм.

Министрите на отбраната заявиха, че трябва "да се използват всички възможни средства за борба с екстремизма и тероризма във всичките им идеологически понятия и възприятия, за да се разкрие тяхната истина". Те също така подчертаха ролята на "образованието и знанието" в прякото противодействие на тероризма. Значение имат и правилните ислямски концепции за установяване на умерения ислям в съответствие с човешката природа и общите ценности.

Министрите изтъкнаха значението и ролята на медиите в борбата с тероризма. „Ще работим с медиите, за да се противопоставим на терористичната пропаганда, като разрушим основите ѝ, за да намалим нейното влияние”, се казва в декларацията, добавяйки, че терористите трябва да бъдат възпрепятствани да използват медиите, за да предадат своето послание.

Министрите също призовават за разработване на парични политики, законодателство и финансов контрол, за да се прекратят източниците на финансиране на тероризма.

В декларацията си те призовавт за засилено и техническо сътрудничество и сътрудничество в областта на сигурността при обмена на данни и информация, министрите на отбраната подчертаха трансфера на знания и експертен опит в борбата срещу тероризма.

Коментари: 0