10 от най-красивите архитектурни гледки в света

Тези сгради са играли значима роля през вековете и до днес

10 от най-красивите архитектурни гледки в света

Снимка: Pixabay, Wikipedia

Множество сгради по света могат да се похвалят, че са архитектурни шедьоври. Но не са много тези, които са и едновременно световноизвестни туристически атракции, поклоннически места, символи на градовете, в които се намират, и дори на държавите си.

През вековете те не само са задавали тренда в архитектурата, но със своята значимост са играли важна роля в политическия и обществен живот на цели империи.

Вижте 10 места, които са едновременно свещени и предоставят едни от най-красивите архитектурни гледки в света.

1. Света София, Истанбул, Турция

„Света София“, или Църква на светата Премъдрост Божия, е монументална обществена сграда в Истанбул, Турция, превърната днес в музей. Тя е служила дълго време за християнска катедрала, а по-късно за една от главните джамии на Константинопол. „Св. София“ е първият типичен пример за византийска архитектура и се счита от много хора за архитектурно чудо.

След нейното построяване "Св. София "оказва сериозно въздействие върху развитието на архитектурата. Това важи особено за ордастните храмове до днешния ден. Много от джамиите в Истанбул и цялата Османска империя, построени от Синан и неговите ученици, следват основния план на "Св. София "- Шехзеде джамия, Сюлейман джамия, Султан Ахмед джамия (Синята джамия) и др.

2. Катедралата в Линкълн, Великобритания

Катедралата в Линкълн е централният архиепископ храм на англиканската църква в град Линкълн в Линкълншир. Тя е един от най-важните представители на ранната английска готика. Най-старите части на църковния храм свидетелстват за норманския архитектурен стил. Катедралата е четвърта по големина в Великобритания и притежава кула, която със своите 83 метра е втората най-висока църковно кула в Великобритания след тази на катедралата в Солсбъри.

В катедралата са заснети част от снимките на филма „Шифърът на Леонардо” по едноименния бестселър на Дан Браун.

3. Катедралата в Милано, Италия

Миланската катедрала, или Дуомо, е издигната на централния площад Пиаца дел Дуомо в италианския град Милано. Посветена е на Рождество Богородично и е седалище на архиепископа на Милано. Строителството ѝ отнема почти шест века, като е втората по големина катедрала в Италия след базиликата Свети Петър в Рим, както и третата в света, с максимална височина от 108,50 м. До преди няколко години е най-високата сграда в Милано.

Катедралата е изградена от бял мрамор и съдържа елементи от различните стилове, които са били на мода в течение на няколкото столетия, през които е била строена – от готиката през барока и неокласиката до неоготиката. Има 3400 статуи. На върха на най-високата стрела през 1774 г. е поставена позлатена статуя на Мадоната (la Madonnina dorata)

От покрива на катедралата, до който туристите могат да стигнат по стълбите или с асансьор, се открива гледка към целия град.

4. Катедралата Санта Мария дел Фиоре, или Дуомо, във Флоренция, Италия

Катедралата „Санта Мария дел Фиоре“ е най-голямата църква във Флоренция, Италия. В превод името ѝ означава „Света Дева Мария със цветето“. Катедралата се отличава със своя купол, проектиран от Филипо Брунелески. Екстериорът, гледащ към многоцветните мраморни панели в зелено и розово, е очертан в бяло.

Санта Мария дел Фиоре е била най-голямата в Европа за времето си с място за 30 000 вярващи. Дори в днешни дни тя се намира на пето място по големина. Катедралата е строена около шест века под ръководството на най-малко шест архитекти и се счита за един от големите архитектурни шедьоври на света. 

5. Галерията на шепота в катедралата Свети Павел в Лондон, Великобритания

Катедралата "Свети Павел" е разположена на хълма Лъджейт в центъра на Лондонското Сити, на 300 метра от река Темза. Тя е главната църква на Лондонското диоцез на Църквата на Англия, седалище на епископа на Лондон.

Катедралата е символичното сърце на Лондон и е трета по големина в света. Датира от 17-и век и е дело на архитект сър Кристофър Рен, който е погребан в криптата. Куполът й е висок 110 м и широк 34 м и е втори по големина в света. Около него се намира "Галерията на шепота" - внимавайте какво говорите, чува се и най-слабият шум, издаден от другия край на дългата галерия.


6. Айфеловата кула, Париж, Франция

Айфеловата кула е може би една от най-известните конструкции и атракции в света, превърнала се в символ на Париж. Тя е метална решетъчна кула с височина 324 м (заедно с антените, приблизително като 81-етажна сграда), издигната в северозападната част на парка "Марсово поле" в Париж, край река Сена, в 7-ми арондисман.

Построена е от Густав Айфел и неговия екип като входна арка на световното изложение в Париж  през 1889 г. Първоначално е наречена просто "300-метровата кула", но по-късно приема името на Айфел.

Кулата има три нива, достъпни за посетители. Изкачването до първите две нива става по стълбище или с асансьор. Стълбището до първото ниво, както и това от първото до второто ниво, има над 300 стъпала. До най-високото ниво може да се стигне само с асансьор. На долните две нива са разположени и ресторанти, вечно пълни с туристи, които да се порадват на гледката към Париж.

7. Музеят Орсе, Париж, Франция

Музеят Орсе в Париж (Франция), бивша железопътна гара, е разположен на левия бряг на река Сена. Открит е като музей на 1 декември 1986 г. В него са изложени творби на френското изкуство от периода от 1848 до 1914 г., включително картини, скулптури, декоративни изделия и фотографии. Неговата колекция на произведения на импресионисти е сред най-богатите в света.

На мястото на музея преди него се намира Дворецът на Орсе, наречен на град Орсе, разположен на 20 километра югозападно от центъра на Париж. Сградата на музея е построена като железопътна гара (наречена Гара на Орсе, Gare d'Orsay) за Орлеанската железопътна компания в навечерието на Световното изложение през 1900 г.

Сградата е проектирана като метална конструкция с каменна фасада в църковен стил. Външният ѝ вид е повлиян от елегантната архитектурата на заобикалящите я сгради между които и Лувъра. Интериорът е в стил модернизъм и се състои от портал, преддверие и голяма зала с дължина 138 метра и височина 32 метра.

8. Райхстагът, Берлин, Германия

Сградата на Рейхстага в Берлин е създадена, за да подсигури германския Райхстаг - първоначалния парламент на Германската империя.Открита е през 1894 г. и изпълнява функциите си до 1933 г. Отново става седалище на германския парламент през 1999 г., след реконструкция, водена от световноизвестния архитект Норман Фостър.

9. Базиликата Св. Петър, Ватикана

Базиликата „Свети Петър“ е католическа църква във Ватикана в град Рим. Проектирана от Донато Браманте, Микеланджело Буонароти, Карло Мадерно и Джовани Лоренцо Бернини, „Свети Петър“ е най-известният паметник на ренесансовата архитектура и до наши дни остава най-голямата църква в света по своите площ и обем. Въпреки че не е главна църква на Римокатолическата църква, нито катедрала на епископа на Рим, „Свети Петър“ е едно от основните свещени места на католицизма.

Според католическата традиция, в църквата е погребан свети Петър, един от дванадесетте апостоли на Исус Христос, смятан от католиците за пръв епископ на Рим и пръв в списъка на римските папи. Смята се, че гробът на свети Петър е разположен точно под олтара. По тази причина много римски папи още от раннохристиянската епоха също са погребани в базиликата „Свети Петър“.

„Свети Петър“, със своите литургични функции и богата история, е популярно място за поклонничество. Тя е разположена във вътрешността на Ватикана и папата лично ръководи определени служби през годината, привличайки публика от 15 хиляди до над 80 хиляди души в самата базилика или на площада пред нея. „Свети Петър“ се свързва с историята на папската институция, с Контрареформацията и с множество художници, най-известният сред които е Микеланджело.

Като архитектурен паметник църквата е смятана от някои автори за най-великата сграда на своята епоха.

10. Сикстинската капела, Ватикана

Сикстинската капела е музей и бивш параклис в Апостолическия дворец – официалната резиденция на римокатолическия папа във Ватикана.

Известна е с архитектурата си и фреските, дело на известните ренесансови художници Микеланджело, Сандро Ботичели, Пиетро Перуджино, Пинтурикио, Доменико Гирландайо и други. Таванът с площ 1100 кв.м е изрисуван от Микеланджело между 1508 и 1512 г. по поръчение на папа Юлий II и заедно със сцената Страшният съд (изрисувана между 1535 и 1541 г.) се смята за връх в творчеството на Микеланджело.


Храмът носи името си от папа Сикст IV, който поръчва възстановяване на старата Капела Магна. По негово поръчение между 1481 и 1482 г. флорентински и умбрийски художници рисуват по стените фрески със сцени от живота на Мойсей и Христос. Работата приключва през месец май 1482 г. и на 15 август 1483 г. Сикст IV провежда първата литургия в обновения храм.


Храмът се използва за конклави (събрание на кардиналите-избиратели при избора на нов папа). Заради това е изграден комин на покрива на капелата. Ако излезе бял дим – избран е нов папа; черен дим означава неуспешен избор.


В наши дни Сикстинската капела е отворена и за туристи и е едно от най-посещаваните туристически места в света.

Коментари: 0