14% от висшистите не могат да си намерят работа

Университетите произвеждат безработни, заяви Кристалина Георгиева

14% от висшистите не могат да си намерят работа

Образованието не се справя с нуждите на икономиката. В България все повече се сблъскваме с проблема да имаме много образовани хора, които да не могат да си намерят работа. Това заяви еврокомисарят Кристалина Георгиева.

Тя подчерта, че България е на второ място след Белгия по несъответствие между това, което произвежда образованието и се предлага и това, което се търси на пазара на труда. И подчерта, че 14 на сто от висшистите не могат да си намерят работа, следователно университетите са произвели безработни.

Според еврокомисарят несъответствията между търсене и предлагане у нас са най-сериозни след Белгия в ЕС. По думите й Евросъюзът може да помогне с анализи и финансиране, но решаването на проблем а е в ръцете на самата държава. 

Георгиева коментира и тенденциите за грамотността на децата, които са силно тревожни. "За съжаление се оказахме на последно място в класациите по четене, по смятане. В същото време забелязваме друг парадокс, че наши деца печелят олимпиади най-редовно. Т.е имаме отлично представяне в елитни условия“, посочи тя.

За да се реши този проблем е необходимо България да се отнесе много сериозно към две неща: да се отделя внимание на образованието, на учителите и по-специално на тяхното място в обществото.

Коментари: 0