Отбелязваме 260 години от рождението на Моцарт

Композиторът е създал над 600 музикални композиции

Отбелязваме 260 години от рождението на Моцарт
4721 ~ 2 мин. четене

Днес се навършват 260 години от рождението на Волфганг Амадеус Моцарт. Прочутият австрийски композитор е роден на 27 януари 1756 г. в Залцбург и е кръстен на светеца Йоан Златоуст - пълното му име е Йохан Хризостом Волфганг Теофил Моцарт. Той е седмото дете в семейството на Леополд Моцарт, който също е известен композитор, и на Ана Мария Моцарт.

Той проявява изключителния си музикален талант още на 3-годишна възраст, започва да композира от 5-годишен, а когато е на 6 г., свири пред австрийската императрица. Моцарт притежава феноменален музикален слух, изключителна памет и блестящ изпълнителски, импровизаторски и композиторски дар. Баща му го учи да свири на клавесин, цигулка и орган.

В Англия малкият Моцарт е предмет на научни изследвания, а духовенството вижда Божията намеса в неговата необичайна и изключителна дарба. Той притежава уникалното умение да изсвири дадено музикално произведение след като го е чул само веднъж.

За краткия си житейски път композиторът е създал над 600 музикални композиции от повечето музикални жанрове – симфонии, концерти, опери, камерни произведения и др. Известно е, че не е ползвал чернова и е композирал някои от оперите си само за седмици.

До 16-годишна възраст Моцарт вече е написал осем опери. Когато е на 25 г., зад гърба си той има огромен брой музикални произведения, но чувства празнота, защото е неоценен. Тогава музиката извън църквите не е на почит и обществото не може да познае гения. 

Волфганг Амадеус Моцарт умира в 1 часа сутринта на 5 декември 1791 г. след кратко боледуване, ненавършил 36 г. Макар че основните факти по неговата смърт са ясни, някои детайли остават съмнителни или забулени в легенди и митове. 

Днес родната къща на Моцарт на ул. „Гетрайдегасе“ № 9 в град Залцбург е сред най-посещаваните места в града от любители на музиката от цял свят. Тя е известна с големия си брой предмети и инструменти от епохата на ранното му детство. Сред най-известните му произведения са класическите опери са „Отвличане от сарая“, „Сватбата на Фигаро“, „Дон Жуан“ и „Вълшебната флейта“

Вижте някои от тях:


Подкрепи Economic.bg