Откриха участък за подземен транспорт към рудник „Върба-Батанци“

Лентата на обекта прерязаха министър Теменужка Петкова и Николай Вълканов

Откриха участък за подземен транспорт към рудник „Върба-Батанци“

Участък за подземен транспорт към рудник „Върба-Батанци“ в град Рудозем откриха министърът на енергетиката Теменужка Петкова и председателят на Съвета на директорите на „Минстрой холдинг“ Николай Вълканов. На събитието присъстваха още заместник-министърът на енергетиката Жечо Станков, ректорът на Минно-геоложкия университет проф. Любен Тотев, представители на синдикални организации у нас и други. 

„Подземната връзка между находището „Върба“ и обогатителната фабрика в град Рудозем е ключов за региона проект, който ще минимизира разходите за транспорт на руда и ще гарантира опазването на околната среда“, заяви министър Петкова. По нейните думи направената инвестиция в размер на 5 млн. лева ще подобри производствения процес в рудника и ще насърчи развитието на минно-суровинния отрасъл, който има водещо значение за региона. 

По данни на Министерството на енергетиката от началото на 2013 г. до средата на 2015 г. в община Рудозем са внесени концесионни приходи в размер на 65 хиляди лева.

За първи път днес, 28 години след започване на този проект, вагон с руда ще излезе от мината и суровината ще бъде закарана направо в обогатителната фабрика. Инвестицията в подземния транспорт връзка е в размер на 5 млн. лв. и чрез проекта е възстановен релсовият път чрез полагане на 4 000 метра релси в подземната  и 800 метра в надземната част. Новата подземна транспортна линия отговаря на европейските норми за опазване на околната среда, като ще намали запрашването на пътищата и замърсяването на  повърхностните води в областта.
Коментари: 0