Откриват обновения Панамски канал

Той вече ще приема мегакораби

Откриват обновения Панамски канал
4673 ~ 2 мин. четене
След 9 години строителство, днес ще бъде открит разширения Панамски канал предаде ДПА, цитирана от БТА. Контейнеровозът "Коско шипинг Панама" ще открие разширеното съоръжение, преминавайки през новите шлюзове под погледа на президента Хуан Карлос Варела, лидери от региона и хиляди зрители и гости.

Разширеният воден път, свързващ Атлантическия и Тихия океан, трябва да постави началото на нова ера в световната морска търговия.

Новите шлюзове ще позволят през съоръжението да преминават товарни кораби от т. нар. клас "Постпанамакс" ("Панамакс" са морски съдове с максимални размери, позволяващи преминаване през канала според старите му размери), които могат да пренасят до 14 хил. контейнера.

Това е над три пъти по-голям товар, отколкото можеше да бъде превозван досега по водния път. През канала ще могат да преминават и танкери като пренасящите втечнен природен газ, вместо да заобикалят нос Хорн, което ще пести време и пари.

За да запази конкурентността на канала в световния транспорт и търговия Панама се реши да започне огромния проект, разчиствайки 150 млн. кубични метра пръст и скали.

За построяването на новите шлюзове са използвани 2 млн. тона цимент и 192 хил. тона стомана (19 пъти повече от използваните за Айфеловата кула). През изминалите години на строежа са работили близо 40 хил. души. Мегапроектът струва най-малко 5,25 млрд. долара.

Ръководството на канала оспорва преразход от 1,6 млрд. долара, обявен от строителната компания GUPC и ако компанията спечели спора, стойността ще нарасне.

Като част от проекта на входовете от Атлантическия и Тихия океан са построени нови системи от шлюзове и са прокопани нови канали за достъп, а ширината и дълбочината на самия плавателен път са увеличени.

В бъдеще по-малките кораби ще използват стария маршрут, а по-големите - новите шлюзове.

През Панамския канал преминават 35-40 кораба дневно. Разширяването няма да промени този брой, но ще направи възможно и преминаването на големи съдове. 


Подкрепи Economic.bg