Отношенията между Германия и Турция удариха ново дъно

По-рано турският президент Ердоган призова турците в Германия да гласуват срещу Меркел на предстоящите избори

Отношенията между Германия и Турция удариха ново дъно

Германският канцлер Ангела Меркел на 30 август е информирала председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, че страната ѝ ще наложи вето на бъдещо подновяване на споразумението за членство на Турция в Митническия съюз. Това написа турският вестник Hurriyet в четвъртък, а в петък европейското издание New Europe потвърди.

В отговор на тази информация турските власти арестуваха нови двама германски граждани, съобщи германският телевизионен канал ZDF, цитиран от „Фокус”. Министерството на външните работи в Берлин потвърди информацията. Така отношенията между южната ни съседка и най-голямата икономика в Европейския съюз удариха ново дъно.

Поредната криза в отношенията между Анкара и Берлин идва, след като в средата на август турският президент Реджеп Тайип Ердоган призова турците в Германия да гласуват срещу Меркел на предстоящите избори, а канцлерът в отговор го предупреди че няма да търпи опити за намеса в кампанията ѝ.

Влошаването на дипломацията между Германия и Турция стана именно след по-ранни задържания на германски граждани от страна на турските власти по подозрения в тероризъм. Освен това правителството в Анкара обвини няколко компании, включително Daimler и BASF, че имат връзки с движението на проповедника Фетуллах Гюлен, който е сочен за организатор на неуспешния опит за военен преврат от 2016 г. Всички тези враждебни действия от турската страна доведоха до преориентиране на германската външна политика. Германският външен министър Зигмар Габриел заяви, че правителството му вече не може да гарантира германските корпоративни инвестиции в Турция и добави, че не може да си представи преговори за разширяване на митническия съюз до Турция. Първият дипломат на Берлин също така предупреди, че ще говори с останалите европейски лидери за преразглеждане на предприсъединителните фондове, които се предлагат на Анкара.

Коментари: 0