Отношенията между САЩ и Северна Корея се влошават

Пхенян определи резултата от двудневната среща на високо ниво като „разочароващ“ и „притеснителен“

Отношенията между САЩ и Северна Корея се влошават
2843 ~ 1 мин. четене
Северна Корея твърди, че разговорите на високо равнище с делегацията на САЩ, водена от държавния секретар Майк Помпео, са били „разочароващи“ и обвини Вашингтон, че се опитва едностранно да притиска страната да изостави своите ядрени оръжия.

В съобщение на севернокорейската информационна агенция КЦТА, цитиращо неназован източник от севернокорейското външно министерство, дойде няколко часа, след като Помпео приключи двудневните разговори със севернокорейските официални лица, водени от Ким Йонг-чол - дясната ръка на севернокорейския лидер.

В изявлението се казва, че Съединените щати са предали духа на срещата на върха, проведена миналия месец между президента Доналд Тръмп и Ким Чен-ун, като са отправили едностранни искания за „пълна, подлежаща на проверка и необратима денуклеризация“ на Северна Корея.

В съобщението, цитирано от CNBC, се посочва, че резултатът от последвалите разговори е „много притеснителен“, защото е довел до „опасна фаза, която би могла да провали „готовността за денуклеризация, която проявихме“.
Подкрепи Economic.bg