Отново ще раздават пакети с храни на най-бедните

Програмата може би няма да успее до Коледа

Отново ще раздават пакети с храни на най-бедните
3680 ~ 2 мин. четене

Раздаването на пакети с храни за най-бедните ще бъде възстановено през тази година. Не е сигурно обаче, че това ще стане до Коледа, обяви социалният министър Ивайло Калфин.

„Разширихме значително кръга на стоки - 21 продукта влизат в пакетите. Ще се подпомагат хората с най-ниски доходи, които са подпомагани  и за отопление през зимата. В момента текат някои процедури", заяви Калфин, цитиран от Darik.

Очакваното забавяне се дължи на факта, че в момента има обжалване на търговете за избор на доставчик. Така досега са сключени 7 от общо 21 договора за доставка на продукти. След като пристигнат в складовете на БЧК, продуктите ще се препакетират и ще се раздадат на бедните. Калфин обяви, че се прави всичко възможно това да стане преди Коледните празници.

„Има 45 дни за доставка след сключване на договора и това са изисквания по конкурса, който е обявен. Договорите започнаха да се сключват от началото на този месец, което означава, че ако изберат крайния срок за доставка, към средата на декември ще се доставят тези първи лотове от продуктите до складове на БЧК в страната", обясни министърът.

По думите му се очаква сериозно затягане на контрола върху отпускането на социални помощи. Хората в трудоспособна възраст ще се насочват към пазара на труда, за да не се създава трайна зависимост от социални плащания. Калфин обяви, че се разработва изцяло ново законодателство за социалните услуги и нови програми за социалните предприятия и социалното предприемачество. Още 10 хиляди семейства ще имат достъп до семейните помощи за деца през тази година, каза министърът. 

Подкрепи Economic.bg