Конституционният съд с нов председател

Борис Велчев ще ръководи съда в следващите 3 години.

Конституционният съд с нов председател
216 ~ 1 мин. четене

Борис Велчев е новият председател на Конституционния съд. Той е получил подкрепата на 8 от членовете на съда. Бившият главен прокурор беше назначен за съдия в Конституционния съд от президента на Републиката през 2012 г. Той ще ръководи съда в следващите 3 години. 

Конституционният съд се състои от 12 съдии, една трета от които се избират от Народното събрание, една трета се назначават от президента, а една трета се избират на общо събрание на съдиите от Върховния касационен съд и Върховния административен съд. Мандатът на съдиите в него е 9 години и не могат да се избират повторно на тази длъжност. Съставът се обновява през три години от всяка квота, пише БГНЕС.

Съдиите от Конституционния съд встъпват в длъжност след полагане на следната клетва в присъствието на председателя на Народното събрание, на президента и на председателите на Върховния касационен съд и на Върховния административен съд.

Съдиите от Конституционния съд избират председателя на съда. Миналата седмица четирима нови съдии - Филип Димитров, проф. Мариана Карагьозова – Финкова, Таня Райковска и Константин Пенчев, положиха клетва. Те заеха местата на Димитър Токушев, Пламен Киров, Благовест Пунев и Красен Стойчев. Димитър Токушев беше и председател на КС.

Подкрепи Economic.bg