Отварят \"Зоната за обществен достъп\" на Порт Бургас

Жителите на града ще имат възможност да се разходят до първия в страната морски пристанищен фар

Отварят \

Жителите на Бургас  за първи път от десетилетия имат възможност да стъпят свободно на Пристанище Бургас и да се разходят до първия в страната морски пристанищен фар. Белият фар заедно с Марина Порт Бургас имат шанс да се превърнат в едно от любимите им места за разходка. Отварянето на „Зоната за обществен достъп” на празника на Бургас е факт. Това обаче е само първата крачка, тепърва предстои същинската работа по проекта. 

Морската гара и свободният достъп са само етап от реализирането на проекта с национално значение „Зона за обществен достъп”. За цялостната резлизация на този мащабен проект, в който партньори са: Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура”, Пристанище Бургас ЕАД, НК “Железопътна инфраструктура“, БДЖ и Община Бургас, са нужни години. В бъдеще предстои изпълнението на още много стъпки.

Сред тях е рехабилитация на Марина Порт Бургас, пускане в експлоатация на новата кула на управление на корабния трафик до май 2015 година, изграждане на две нови халета за пълно окомплектоване и готовност за провеждане на Откритото европейско първенство по ветроходство в олимпийските класове 420 и 470, рехабилитация на съществуващата сграда, вертикална планировка на територията на Марината.


Предстои също така инженеринг за рехабилитация на Морски културен център Магазия 1, за който е утвърден идеен проект и е осигурено финансирането. Изготвен е проект за вертикална планировка на територията от Марината до новопостроения първи вход. Предстои още изграждане на  вход с кръгово движение пред хотел „Приморец“.

Няма съмнение, че част от бъдещето развитие на Пристанище Бургас е круизният транспорт. Пасажерските услуги, формираха над 10 на 100 от приходите на дружеството за настоящата година, при само 27 дни заетост на първо и второ корабни места. Това аргументира ясно посоката на развитие на Зоната. От ръководството на „Пристанище Бургас“ ЕАД са категорични, че няма конфликт между товарно-разтоварния процес и зоната. Действащия кейов фронт, без района на зоната, е над 1000 линейни метра. Производствения експлоатационен капацитет на тази територия с откритите и закрити складови площи са за над 1 500 000 тона годишен товарооборот, при сегашен под 500 000 тона. Използваемостта е под 30 на 100. Бъдещите интервенции на дружеството за 2015 г. включват освен територията на зоната и рехабилитация на кейовия фронт за товарно-разтоварни дейности.

Съчетаването на дейността по обработка на кораби и посрещане на круизи е широко разпространена световна практика, предвид столетия на традиционно развитие на търговската обработка и постепенното освобождаване на кейов фронт.  В края на 2014г. Търговско индустриална камара – Бургас отличи „Пристанище Бургас” ЕАД с диплом и златен почетен знак. Отличието бе връчено на изпълнителния директор Диян Димов за реализацията на „Зоната за обществен достъп” и Морска гара, за активно сътрудничество и участие в успешното изпълнение на Европейски проекти.                    

Коментари: 0