Пандемията донесе 1 млрд. долара загуба на Ryanair

Авиокомпанията обаче наблюдава „силно възстановяване“ на резервациите през последните седмици

Пандемията донесе 1 млрд. долара загуба на Ryanair

Снимка: Unsplash

484 ~ 1 мин. четене
Автор: Economic.bg

Ryanair съобщи за „силно възстановяване“ на резервациите през последните седмици, но подчерта, че бизнесът продължава да е изправен пред сериозни предизвикателства. Авиокомпанията отчете в понеделник нетна годишна загуба от 815 млн. евро (989 млн. долара), тъй като ограниченията срещу COVID-19 потопиха трафика с 81%. Резултатите обаче са по-добри от прогнозите на анализаторите, които очакваха загуба от 933 млн. евро за 12-те месеца, приключващи през март.

Главният изпълнителен директор на компанията Майкъл О’Лиъри заяви пред CBNC, че това е била „много трудна година“, но че компанията „гледа с огромен оптимизъм напред“.

„През първата седмица на април направихме малко под половин милион резервации. Шест седмици по-късно, миналата седмица, направихме 1.5 милиона резервации. Така че виждаме много силно връщане в резервациите“, каза О’Лиъри.

Мисля, че ако тези тенденции продължат, ще имаме разумно оптимистично към много силно второ тримесечие на възстановяване на трафика.“

Независимо от неотдавнашния скок, очакванията на Ryanair са, че финансовия баланс евентуално може да излезе на нула до март 2022 г.

„FY22 (пълна фискална 2022 година) продължава да бъде предизвикателна, с несигурност кога и къде ще бъдат облекчени блокиранията и рестрикциите за пътуване заради COVID“, се казва в съобщение на компанията в понеделник.

Ryanair очаква трафикът през годината до март 2022 г. да остане в долния край на диапазона – между 80 и 120 млн. пътници. През годината до март 2021 г. авиокомпанията отчита 27.5 млн. клиенти.

Въпреки че ваксинациите се ускоряват и европейските правителства започват да се отварят за туристи, Ryanair не очаква цените да скочат в краткосрочен план. О’Лиъри предупреди, че може да има известен ценови натиск в края на 2021 г. и през лятото на 2022 г.

Коментари: 0