Пандемията не попречи на българите да завладеят пазарите в Одрин

Туристите харчат около 300 долара при посещение в турския град

Пандемията не попречи на българите да завладеят пазарите в Одрин

Снимка: Pixabay

7210 ~ 3 мин. четене

Пандемията от коронавирус не попречи на българските туристи да посещават град Одрин в северозападна Турция. Той е любимо място за посетителите от съседните страни, пише Dailysabah.

Българите ежедневно се насочват към границата, за да задоволят много от своите потребителски нужди и да се възползват от конкурентните цени и висококачествените стоки на Турция. Тенденцията се ускори особено от септември, когато България вдигна карантинаta за граждани, пристигащи от Турция.

„Бизнесът върви добре, слава Богу“, каза Салих Мизрак.

Търговецът от седмичния покрит пазар, предлагащ широка гама от стоки, включително текстил и кухненски продукти, казва, че българските клиенти оживяват града, особено през последния месец.

Големите тълпи на пазарите в Одрин се забелязват най-вече в петък и уикенда, когато обикновено пристигат български туристи.

Една от основните причини за тази вълна от посетители е нестабилността на обменните курсове, довела до рязкото спадане на турската лира, което прави турските продукти много по-достъпни.

Говори се, че посетителите от България купуват толкова продукти, колкото могат да носят и продължават да посещават града въпреки нарастването на случаите с коронавирус и в двете страни.

„Търговците са доволни и те (туристите) пазаруват на нашия пазар със спокойствие. Те идват, защото намират всичко евтино - от А до Я, на нашия пазар“, каза Мъзрак.

Гюлшен Донмез, който живее в Кърджали, казва, че конкурентните цени са това, което ги кара да идват в града всяка седмица.

„Дойдох от България да пазарувам, защото цените са много достъпни. Можем да получим това, което искаме“, отбеляза Донмез.

Днес турската частна телевизия НТВ написа, че посетителите от България са предизвикали скок с над 80% на продажбите на аспирин в аптеките в Одрин. Спрямо същия период на миналата година аптеките в окръга, разположен край границата с България, отчитат ръст от 84% на продажбите на медикамента през последните три месеца. 

До 350 долара похарчени за пътуване

Тя цитира и доброто качество на продуктите. "Има разлика в качеството между това, което купуваме тук и това, което купуваме в България". По думите ѝ турците обръщат голямо внимание на клиентите и се държат добре.

Донмез казва, че харчи до 2000 турски лири (235 долара) всеки път, когато дойде. „Дрехи, кухненски консумативи, купуваме всичко от тук. В България със сигурност не се интересуват от клиента.“

Друг клиент - Йълдъз Аяз, казва, че харчи до 3000 турски лири по време на всяко свое пазаруване. „Продуктите тук са много добри и е евтино. Има голяма разлика между България и тук“, отбеляза Аяз. "Идваме всяка седмица. Освен това отношението на местните търговци ни радва много."

Хигиената, като предпазна мярка срещу коронавируса, на пазара се прилага на най-високо ниво, каза Бюлент Рейсоглу, президент на кооперацията на търговците Ulus Pazar.

„Има тълпи на пазарите поради голямото търсене от страна на българските граждани. Следователно търговията в Одрин се мобилизира. Освен това, поради избухването на коронавируса се предприемат интензивни мерки от губернаторството на Одрин, кметството и провинциалната дирекция по здравеопазване, за да се запазят тълпите в безопасност“, отбеляза Рейсоглу.

Кооперацията прави редовни съобщения на български език, за да напомни на хората да следват мерките, установени като защита срещу коронавируса. „Ние създаваме здравословна среда. Казваме първо мерки и здраве, а след това пазаруване.“

Бахри Динар, председателят на Асоциацията за насърчаване на туризма в Одрин каза, че българските и местните туристи, които идват по време на пандемията, спазват правилата и носят маски, поддържат социална дистанция и хигиена.

„След 1 септември вратите бяха отворени отново и можем да кажем, че нашите български гости се завръщат“, каза Динар.

Властите в града извършват строги проверки, каза той.

„Хората на пазарите са свикнали с това. Те винаги са с маски. А пристигащите в нашите магазини постоянно дезинфекцират ръцете си. И двете страни спазват правилата. И докато спазваме правилата, всичко е наред“, завърши Динар.

Според Одринската търговско-промишлена камара градът е посрещнал около 2.74 милиона гръцки и български туристи само през 2019 г. Смята се, че българите и гърците, които също са чести посетители в града, са похарчили повече от 270 милиона евро (320 милиона долара) през 2019 г. по време на своите пазарувания.

Подкрепи Economic.bg