Парламентът забрани частните лотарии на първо четене

Законопроектът на Валери Симеонов беше подкрепен от 116 депутати, а 68 се въздържаха

Парламентът забрани частните лотарии на първо четене

Снимка: Economic.bg/Красимир Свраков

8392 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Промените на Валери Симеонов в Закона за хазарта бяха приети на първо четене в пленарна зала. Забраната на частни компании да организират лотарийни игри беше приета със 116 гласа „за“, 2 „против“ и 68 „въздържали се“. От опозицията изтъкнаха, че промените противоречат на Конституцията, а вносителят ги посъветва да сезират Конституционния съд, ако смятат така.

Валери Симеонов също така обвини депутатите, които са против неговите поправки, че са „купени“ от хазартния бизнес.

Също така талоните ще могат да се продават само в лицензирани обекти, а не както е сега – във всички търговски обекти. Според новите правила продажбата не може да става на по-малко от 300 метра от училища.

Ако измененията минат окончателно, само Държавният спортен тотализатор ще може да организира лотарийни игри. За тази цел ще бъдат отнети лицензите на „Националната лотария“ и „Лотария България“.

Законопроектът вменява задължение в срок до 30 дни от влизане в сила, организаторите, чиито лиценз ще бъде прекратен, да учредят в полза на Държавната комисия по хазарта безусловна и неотменима банкова гаранция в размер на печалбите, които не са изплатени до този момент.

Васил Божков, в чиито офиси днес влязоха ДАНС и МВР, заплаши, че ще съди държавата. Той също така мята, че съдебни дела ще започнат и от страна на всички партньори на „Националната лотария“, с която те имат дългосрочни договори.

Коментари: 0