ЕС копира Лондон в подхода си към Huawei

Брюксел ще даде известни възможности за използване на китайско оборудване

ЕС копира Лондон в подхода си към Huawei

Снимка: БТА

524 ~ 2 мин. четене
Мирела Вавова Автор: Мирела Вавова
Европейският съюз (ЕС) няма да забрани на телекомуникационния гигант Huawei да участва в 5G мрежите на континента, но доставчиците на оборудване, оценени като заплаха за сигурността, ще бъдат изключени от критичната инфраструктура. Новината идва на фона на силния натиск от Вашингтон да се ограничи достъпът на китайската компания заради съмнения за шпионаж от Пекин. 

Европейската комисия – изпълнителната власт на ЕС, ще представи официално своите препоръки по проблема днес, но еврокомисарят Тиери Бретон вече каза на членовете на парламента, че Брюксел ще подходи строго към контролната дейност. 

„Не става въпрос за дискриминация, а за определяне на правила. Те ще бъдат строги, ще бъдат взискателни и разбира се, ще приветстваме в Европа всички оператори, които са готови да ги прилагат“, отбеляза той по време на речта си, цитиран от Euractiv.

Планът, който предстои да бъде официално публикуван, изпълнява ролята на препоръка. Всяка от държавите членки ще носи крайна отговорност за разработването на собствени специфични мерки за сигурност. Тепърва предстоят знакови решения на места като Берлин, особено след позицията на Лондон. 

Държавите членки са се съгласили на общ подход, включващ изисквания за сертифициране, диверсификация на доставчиците и контрол върху фирмите, считани за високо рискови, заявяват хора, запознати с процеса по изготвяне на плана на ЕС, цитирани от FT. 

Предложението на ЕС до голяма степен наподобява стратегията на Обединеното кралство за изключване на съмнителните доставчици, като Huawei и ZTE, от ядрото на мрежата, но все пак давайки им възможност да участват в периферията с осигуряване на антени и базови станции. 

Такъв подход цели да предотврати ситуация, в която европейските телекомуникационни компании стават твърде зависими от ограничен брой доставчици, като Ericsson и Nokia, съвременно пазейки високо рисковите, за каквито се считат китайските, далеч от ядрото на мрежите, през което тече преносът на цифрова информация. 
Коментари: 0