ГЕРБ, ДПС и „Патриотите“ запазиха високия праг на преференциите

154 депутати единодушно отхвърлиха ветото на президента

ГЕРБ, ДПС и „Патриотите“ запазиха високия праг на преференциите
Всички 154 събрали се днес в парламента народни представители - от ГЕРБ, "Обединените патриоти", ДПС и "Воля", гласуваха "За" отхвърляне на президентското вето върху промените в Изборния кодекс. Така депутатите на практика запасиха по-високия праг за преференциите, който е до такава степен вдигнат, че според някои експерти обезсмисля преференциалния вот.

Днешното парламентарно отхвърляне на ветото е интересно с това, че в края на февруари парламентарната Комисия по правни въпроси отложи гласуването на промените в Изборния кодекс с аргумента, че трябва становище на администрацията на президента Румен Радев. „Вносителите имахме волята, че сме готови да подложим въпросът за преференциите отново на обсъждане. Това е индикатив за това, че сме готови да се осмисли решението”, заяви тогава председателят на правната комисия Данаил Кирилов.

Това подсказа, че управляващите са готови да се съобразят с евентуално вето от страна на Радев, тъй като два дни преди това премиерът Борисов призова народните представители да отхвърлят промените в Изборния кодекс и така да върнат 7-процентния праг за преференциалния вот.

Президентът върна закона за ново обсъждане, като оспори по-високите прагове на преференциите, забавянето на машинното гласуване, отлагане на  видеонаблюдението и на актуализирането на избирателните списъци. Като сериозен проблем при направените промени Радев открои и невъзможността на практика българските граждани да обжалват пред съда нарушения в изборния процес. Новите изборни правила станаха повод БСП да вземе решение да напусне парламента. Социалистите дори отказаха да се върнат в пленарната зала за ветото на президента, въпреки призивите на Румен Радев да участват в обсъждането на текстовете.
Коментари: 0