Първанов намекна за кандидатурата си за президент

„Конституцията позволява да се кандидатирам отново“, заяви той

Първанов намекна за кандидатурата си за президент

Лидерът на АБВ и президент на Република България в периода 2002-2012 г. намекна, че може да се кандидатира отново за президент. „Според АБВ има тълкувание на конституцията, което позволява на човек, който е бил два мандата президент и след това е престоял на резервната скамейка, да се кандидатира отново", заяви той, но отказа да отговори на директен въпрос на дали ще се включи в надпреварата за "Дондуков" 2.

Наскоро зам.-председателят на партията Румен Петков коментира, че най-сериозно коментираните имена за номинация в АБВ са тези на бившият социален министър Ивайло Калфин и на Георги Първанов. Действително, голяма част от местните структури номинираха именно тях двамата да влязат в битката за поста на държавен глава.

Днес в парламента се проведе среща с партньорите на АБВ от политическия център, с които обмислят издигането на общ кандидат за държавен глава. За разговорите присъстваха Любен Дилов от "Гергьовден", Румен Йончев, Явор Хайтов и Борислав Китов от Народен съюз, лидерът на левите земеделци Спас Панчев и Слави Бинев. От страна на АБВ участва цялото ръководство.

Пред медиите те отрекоха да са обсъждали официално личностите, които ще участват в президентската битка. След срещата обаче Румен Йончев заяви, че Първанов би бил една от силните кандидатури. Той посочи, че се обсъждат много имена.

Първанов продължава да настоява, че най-добрият вариант е да се съберат партиите център-ляво и заедно да изберат печелившите кандидати. Започваме поредица от парламентарни инициативи - общи позиции и законодателни промени, подчерта лидерът на АБВ. 

Коментари: 0