Първите употребявани трамваи от Базел са вече в София

Четирите машини са подарък, а се очакват да пристигнат още 24

Първите употребявани трамваи от Базел са вече в София

Снимка: Спаси София/Facebook

5336 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков
Пристигнаха първите четири от 28-те базелски трамвая, които са подарък за Столична община по програмата за българо-швейцарско партньорство, съобщават от „Спаси София“. Машините са произведени през 1989 г., но са в изключително добро техническо състояние. Очаква се да бъдат в експлоатация по софийските улици поне още 10-15 години.

Трамваите, които ще се движат по линиите 3, 6 и 12, разполагат с нископодова секция, видеонаблюдение и допълнително падащо стъпало, което да улеснява трудноподвижните пътници. Мотрисите са с 55 седящи и над 150 правостоящи места.

Притеснението на неправителствената организация е, че машините ще се движат по неремонтирани трасета и заради това ще се амортизират бързо.Това са трамваи, произведени и поддържани от швейцарци и няма да останат дълго в безупречно състояние ако се движат по допотопните софийски трасета, се казва в позицията им, изразена във Facebook.

„Спаси София“ призовават мкетът на столицата Йорданка Фандъкова и зам.-кмета по транспорта Евгени Крусев да направят всичко възможно да се отремонтират трасетата по бул. „Рожен“, бул. „Княгиня Мария Луиза“ и в ж.к. „Обеля“, за да може по-дълго да се радваме на този хубав подарък.
Подкрепи Economic.bg