Първият български ETF вече е с над 1 млн. лв. активи

Борсово търгуваният фонд Expat Bulgaria SOFIX UCITS ETF повдигна Sofix с 3.5% за 3 дни

Първият български ETF вече е с над 1 млн. лв. активи
Георги Желязков Автор: Георги Желязков
Активите на първия в България борсово търгувания индексен фонд Expat Bulgaria SOFIX UCITS ETF вече надхвърлят 1 млн. лв. Това съобщиха от „Експат Асет Мениджмънт“ - управляващото дружество на фонда.
В проспекта към публичното предлагане на фонда е записано, че стойността на набраните средства трябва да достигне 500 хил. лв. в рамките на  шест месеца. Още преди стартирането на търговията с дялове на ETF институционалните инвеститори бяха вложили вече около 480 хил. лв., а за трите дни от началото на търговията  са набрани 556 хил. лв. Борсовата цена на 1 дял при затваряне на пазара на 29 септември е 1.069 лв./дял.

Expat Bulgaria SOFIX UCITS ETF е първият у нас борсово търгуван фонд, който следва представянето на основния борсов индекс SOFIX. Българският индексен ETF е един от малкото подобни инструменти в Централна и Източна Европа.

Целта на Експат Асет Мениджмънт е да се привлече вниманието на чуждите инвеститори към българския фондов пазар. Според управляващите партньори в управляващото дружество – Николай Василев и Никола Янков, фондът е увеличи ликвидността на Българската фондова борса, което всъщност е нейният основен проблем.

За три дни Sofix се покачи с 3.5%, надхвърляйки психологическата граница от 500 пункта. Според експертите това увеличение е директно свързано с пускането на първия български ETF. Expat Bulgaria SOFIX UCIT ETF има 75% експозиция на акциите в индекса и 23% в кеш, според изявление на сайта на БФБ.
Маркетмейкъри на фонда са инвестиционните посредници Бенчмарк Финанс, Първа финансова брокерска къща и Елана трейдинг.
Коментари: 0