Пазарът оцени Levi Strauss на $6.5 млрд.

Компанията се завърна на борсата след 34 г.

Пазарът оцени Levi Strauss на $6.5 млрд.

Снимка: БТА

1172 ~ 1 мин. четене
Levi Strauss достигна пазарна оценка от около 6,5 млрд. долара при завръщането си на борсата вчера с публично предлагане на акции. Компанията бе частна в продължение на 34 години.

Акциите на компанията за джинси бяха оценени на 17 долара, което е над целевия диапазон от $14-16.

Levi's продаде акции на стойност 623 млн. долара на институционални инвеститори, преди да позволи на обществеността да закупи книжа.

Семейство Хаас, потомци на основателя на компанията Леви Щраус, е продало акции на стойност около 357 млн. долара.

Компанията ще бъде вписана под символа LEVI на Нюйоркската фондова борса.

Levi's иска да продължи да развива компанията от мъжки дънки към повече продукти за жени, както и да разширява бизнеса си.

Компанията също така заяви: "Ние вярваме, че имаме значителна възможност да задълбочим присъствието си на ключови нововъзникващи пазари като Китай, Индия и Бразилия, за да стимулираме дългосрочен растеж."

Дънките възвърнаха популярността си през последните години. През 2017-18 г. световните продажби на дънки се увеличиха с 4,3%, според Euromonitor International, компания за пазарни проучвания.

В САЩ, след четири години спад на търсенето, продажбите нараснаха с 2.2%.

Основател Леви Щраус се премества в Сан Франциско през 1853 г. по време на калифорнийската златна треска, започвайки бизнес със стоки. Но късметът му идва, когато през 1873 г. той и партньорът му получават патент за използването на нитове при изработката на дрехи - което увеличило тяхната издръжливост. И така се родили дънките.


Подкрепи Economic.bg