Пазарите търсят сигурни активи

Петролът отбелязва плавен растеж

Пазарите търсят сигурни активи

Речта на Доналд Тръмп при встъпването му в длъжност беше в съответствие с протекционистката политика, която иска да въведе.

Междувременно стана ясно, че британският премиер тереза Мей ще посети Вашингтон на 27 януари, 7 дни след поемането на президентството от Тръмп. Целта на Мей е да проведе разговори относно бъдещето на НАТО и гражданската война в Сирия. Нейната най-важна задача обаче е да уточни какво ще покрива едно търговско споразумение между САЩ и Великобритания.

На валутните пазари доларът се продава след речта на Тръмп. Все още обаче нищо не се е променило, тъй като големите играчи все още търсят възможности за покупки на щатската валута. Долар/йена в близък план вероятно ще продължи да слиза, тъй като тук са най-големи доларовите позиции.

При така разигралите се събития еврото успя да нарасне днес срещу зелените пари до 1.0750.

Покупки на американски облигации в търсене на сигурност

Цената на американските облигации нараства заради търсенето на сигурност, което намалява доходността, която беше достигнала върхове от 2.511% преди речта при встъпването в длъжност на Доналд Тръмп.

Германските книжа са под натиск след изразената от ЕЦБ позиция за покупки под прага на депозитите.

Златото задържа нивата над 1200 долара за тройунция

Цената на петрола се отласна от долната страна на рейнджа, когато в петък ОПЕК се събра да обсъди спазването на на намалените нива на производство. Петролът би трябвало да продължи да нараства, тъй като министърът на енергетиката в Саудитска Арабия сподели, че съкращението се спазва и сега производството е с 1.5 млн. барела на ден по-малко от преди. Фючърсите на американския лек суров петрол може обаче и да се сблъскат със съпротива при нивата от 56 долара за барел.

Растеж на Уолстрийт в първия работен ден на Тръмп

Американските акции нараснаха в петък при първия ден на Тръмп като президент. Dow Jones и Standard & Poor’s обаче отчетоха втора поредна седмица на загуби при опасенията за действията на американската администрация.

Коментари: 0