Перспективата за споразумение между САЩ и Китай зарадва пазарите

Акциите на европейските пазари обаче през вчерашния ден изтриха част от печалбите си от началото на седмицата

Перспективата за споразумение между САЩ и Китай зарадва пазарите

Снимка: БТА

След волатилна търговия във вторник индустриалният индекс Dow Jones успя да прибави 108 пункта към стойността си, подкрепен от евентуално постигане на търговско споразумение между Китай и САЩ. Икономическият съветник на Белия дом Лари Кудлоу обяви, че Вашингтон и Пекин са провели редица разговори преди срещата на двамата президенти в Буенос Айрес по-късно тази седмица.

Технологичният NASDAQ остана почти без промяна, въпреки че акциите на Apple отново поевтиняха с около 0.6%, а широкият S&P 500, измерващ щатската икономика, се повиши с 0.3 на сто до 2682 пункта. Сред губещите беше General Motors, които по-рано обявиха, че ще закриват работни места в САЩ. Президентът Тръмп публикува в социалната мрежа Twitter, че обмисля варианта да бъдат прекратени държавните субсидии към гиганта.

В Европа акциите изтриха част от печалбите в понеделник, като на фокус отново бяха политически събития като италианския държавен бюджет и решението на британския парламент дали да приеме сделката по Брекзит на 11 декември. Британският FTSE се раздели с близо 20 пункта и финишира на 7016, докато немският DAX отстъпи с 0.40 на сто до 11309 пункта. Френският САС приключи търговията на ниво 4983, като отново не успя да премине ключовите 5000 пункта. В Италия правителството разглежда различни варианти за намаляване на целите за дефицит за 2019 г.

Петролът успя да запише известни повишения: лекият суров петрол поскъпна с повече от процент до 52.15 долара за барел, докато европейският му конкурент прибави 0.7% към стойността си до 60.85 долара.

Силният долар отново отслаби златото. В края на деня ценният метал се търгуваше за 1214 долара за тройунция, а среброто – за 14.13 долара.

Изявление от Джером Пауъл

Днес в 19:00 часа българско време гуверньорът на Федералния резерв Джером Пауъл ще държи реч. Думите му ще бъдат следени с интерес с цел да се улови допълнително информация относно бъдещата политика на Банката предвид търговското напрежение между Китай и САЩ, предстоящия Брекзит и разпродажбите на фондовите пазари през изминалите два месеца.

Tesla

Акциите на Tesla се движат в границите между 250 и 380 долара през последните година и половина. Често пъти малко след преминаването над 350 долара последва понижение. Индикаторът Стохастик отбелязва низходящо пресичане в зоната на прекупен пазар, което ни кара да смятаме, че предстои нов спад в цената, като потенциално той може да бъде ограничен до 50-периодната средна при около 300 долара. Възможно е и котировките да се устремят към стабилната подкрепа при 200-периодната средна. Към момента смятаме за удачно да се влезе в средносрочна къса позиция с цел стойностите около 50-периодната подвижна средна.

USD/JPY


Възходът на валутната двойка изглежда леко забавен, след като в началото на месеца котировките не успяха да се изкачат над 114,00, а Стохастик се приготвя да излезе от зоната на прекупен пазар. Очакваме ново понижение на котировките до 113.00 с потенциал за 112.50.

Copper

Медта има формирано ниво на подкрепа при около 265 долара, което от септември насам не е пробивано. Смятаме, че понижението от последните дни ще продължи точно до това ниво, след което очакваме да последва поскъпване до около 280 долара. Възможно е да се влезе в краткосрочна къса позиция сега с цел 265-268 долара.

NASDAQ

Технологичният индекс преживя тежко последните два месеца, но през последните дни се забелязва опит за обръщане на тренда, а индикаторът MACD бележи възходящо пресичане в отрицателна територия. След като, макар и засега, NASDAQ Composite успя да се задържи над психологическите 7000 пункта, смятаме, че би било възможно да се влезе в дълга позиция с цел горната граница на канала.
Коментари: 0