Петима скромни милиардери

Те живеят не просто без разточителство, а съвсем пестеливо

Петима скромни милиардери
4460 ~ 2 мин. четене

За какво бихте харчили парите си, ако сте милиардер? Дали веднага ще смените скромната си стара кола с нова и лъскава лимузина? Или малкия апартамент за огромно имение? Или пък ще си купите частен самолет?

Никой няма да ви вини, ако постъпите точно така.

Но има и милиардери, които живеят съвсем скромно и фактът, че бизнесът им е донесъл огромни приходи и лично богатство не е променил по никакъв начин стандарта им на живот или вещите, които ползват ежедневно.

Тук ще откриете примери за петима изключително скромни милиардери.

Общото   при тях е, че съвсем сами са разработили бизнеса, който им е донесъл богатството.

5. Джуди Фокнър – 2,6 млрд. долара


Фокнър създава компанията си Epic от нула. Започва да продава медицински софтуер през 1979 г., с начален капитал от 70 000 долара. За последните 15 години милиардерката е сменила едва два лични автомобила. Живее в същата къща в предградие на Медисън, Уисконсин, в последните 3 десетилетия.

4. Чарли Ергън – 14 млрд. долара


Той управлява DISH network, а в житейска скромност е възпитан от майка си, която е преживяла Голямата депресия през 30-те години в САЩ. Ергън всяка сутрин си приготвя вкъщи закуска за работа - сандвич и напитка Gatorade. А когато пътува в командировка, дели хотелска стая с друг служител на компанията.

3. Азим Премджи – 15,5 млрд. долара


Премджи е най-богатият технологичен магнат в Индия. За него казват, че кара Чичо Скрудж (известен стиснат анимационен герой от филмчетата за Доналд Дък) да изглежда направо като Дядо Коледа. 70-годишният предприемач ръководи ИТ консултантската компания Wipro. Твърди се, че е толкова посветен на икономиите, че дори контролира ползваното количество тоалетна хартия в офисите на компанията. И непрекъснато напомня на служителите да гасят лампите, когато не е необходимо да светят.

2. Марк Зукърбърг – 50 млрд. долара


Основателят на Facebook и съпругата му Присила Чен живеят доста скромно. Зукърбърг всеки ден е в обичайния си тоалет – тениска, дънки и суичър. След като двамата сключиха брак в двора на къщата си в Пало Алто през 2012 г отидоха да се почерпят с със сандвич в McDonald's. През 2014 г. Зукърбърг продаде старата кола Acura за нов VW GTI хечбек с ръчни скорости.

1. Уорън Бъфет – 65 млрд. долара

 

Оракулът от Омаха, както е наричан, е най-скромният милиардер в света. Неговата пестеливост е пословична. В последните години той е в Топ 3 на най-богатите хора на земята, но стандартът му на живот е като на всеки средностатистически работещ човек. Все още живее в малката си къща, купена през 1958 г. за 31 500 долара. Не използва мобилен телефон и няма компютър на бюрото си. 

Подкрепи Economic.bg