Петкова: Тръбата за „Турски поток” ще минава през България

Според енергийния министър няма разлика между това, което оповести Песков и това, което говориха Путин и Борисов

Петкова: Тръбата за „Турски поток” ще минава през България

„През България ще минава тръбата за „Турски поток” и ние ще имаме възможност да транспортираме природен газ. Известни количества може би ще се търгуват, но това е въпрос на детайли, които ще се доуточняват. Разговорите тепърва започват”. Това заяви по НоваТВ министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Тя обясни, че президентът Путин е изразил ясна воля затова разклонението от „Турски поток“ да мине през България и наши европейски съседи да получават природен газ.

"Няма разлика между това, което оповести г-н Песков и това, което всички ние чухме на пресконференцията и беше заявено ясно от президента Путин и от премира Борисов", каза тя. 

Тя отново повтори, че няма в рамките на среща на високо ниво няма как един премиер и един президент да извадят белите листа и да започнат да определят трасета и количества на природния газ.

„Трябва да запазим стратегическото си място на газовата карта на Европа, като не позволим да бъдем заобиколени от мащабните инфраструктурни проекти”, коментира още министър Петкова.

 Тя е категорична, че преминаването на „Турски поток” през страната ни ще гарантира сигурност на доставките и либерализация на пазара на природен газ.

 Според министър Петкова е изключително важно да бъде изградена АЕЦ „Белене”.

Коментари: 0