Петролът нарасна до 18-месечен връх

Доларът завърши седмицата с повишение

Петролът нарасна до 18-месечен връх

Доларът приключи седмицата с повишение, подкрепен от силните икономически данни, както и от продължаващото повишение на доходността по американските облигации. В същото време канадската валута изпреварва движението на петрола, успявайки да поскъпне до 1.3130. Доларовият индекс, измерващ изменението на зелените пари спрямо кошницата от шест основни валути, се повиши с около половин процент до 101.60 пункта.

През настоящата седмица всички погледи ще бъдат насочени към предстоящото заседание на Федералния резерв, което е и последно за тази година. Вероятността от Фед да повишат лихвите в сряда се оценява на 100%. Но пазарните участници ще следят внимателно за сигнали относно бъдещи повишения на лихвените нива през 2017 година.

Доходността по американските облигации се повиши до 2.5%, като в същото време двойката  USD/JPY достигна 9- месечен максимум.

30- годишните американски облигации достигнаха 17-месечен връх

Цената на облигациите се понижи, тъй като доходността по книжата се приближава до най-високите си стойности от началото на годината. Една от основните причини е вероятното вдигане на лихвите от Фед през тази седмица.

Доходността по 10-годишните американски облигации се покачи до 2.47%, което е най-силното представяне от юни 2015 г. През миналата седмица книжата успяха да достигнат 2.49%. 30- годишните облигации пък нараснаха до 17- месечен връх на 3.17%.

В Европа 10- годишните германски дългови книжа спаднаха с 1.8 базисни пункта до 0.365% след заседанието на ЕЦБ от миналата седмица.

Петролът нарасна до 18-месечен връх

Златото завърши петъчната търговия на отрицателна територия. Металът спадна до под 1160 долара за тройунция. Среброто също е на губеща позиция, след като се понижи до 16.85 долара. SPDR Gold Trust, който е най-големия борсово търгуван фонд за злато в света обяви, че запасите му към 9 декември са намалели до 857.45 тона.

Медта се покачи с близо процент до 264 долара. През седмицата металът успя да пробие ключовото ниво от 700 долара за тон.

Петролът скочи до 18-месечен връх след появилата се информация, че от Саудитска Арабия са успели да постигнат по-голямо ограничаване на производството на петрол спрямо договореното от Виена. В началото на сесията металът скочи с 5%, достигайки 54 долара за барел.

Фондовите пазари в САЩ и Европа на зелено

S&P 500, Dow Jones и Russell 2000 успяха да запишат ново рекордно представяне по време на петъчната търговия. Технологичните компании и тези от здравния сектор подкрепиха повишението на водещите щатски индекси, които нараснаха за шести пореден ден. S&P 500 се покачи с 0.6 на сто до 2259 пункта, което е най-доброто представяне от президентските избори в САЩ насам.

В Европа водещите пазари също бяха на зелена вълна, подкрепени от стимулиращата политика на Европейската централна банка. Stoxx Europe 600 нарасна с около един процент.

Акциите на Coca-Cola се повишиха с 2.5% след появилата се информация, че изпълнителния директор на компанията Мухтар Кент ще се оттегли от поста през следващата година. Той ще бъде заменен от Джеймс Куинси, който в момента заема позицията на  главен оперативен директор на компанията.

Коментари: 0