ЦЕРБ инвестира над 2,8 млн.лв. в първия у нас импулсен генератор

Системата ще тества съоръжения за високо напрежение и издръжливост на мълнии

ЦЕРБ инвестира над 2,8 млн.лв. в първия у нас импулсен генератор

Централна енергоремонтна база ЕАД (ЦЕРБ) инвестира 2 850 000 лв. в първата в България импулсна система от ново поколение за тестване на напрежение и издръжливост на мълнии. Генераторът е произведен от водеща в сектора германска компания и е висок 9 метра. Монтиран е в специална лаборатория на територията на ЦЕРБ. 

Импулсният генератор е въведен в експлоатация преди седмица. С негова помощ ще бъдат изпитвани съоръжения за високо напрежение, над 110 kV (киловолта). Такива са например високоволтови кабели, както и съоръжения на открито, изложени пряко на риск от мълнии - трансформатори, изолатори, прекъсвачи и др. Те са част от електроразпределителната мрежа и от оборудването на електрически централи и подстанции. Целта на изпитването е да потвърди надеждността на съоръженията при пренапрежения, получени при превключване (комутация) в системата или от мълния.

Според европейски стандарти, въведени и в България, е препоръчително преди монтиране на ново или основно ремонтирано съоръжение, същото да бъде изпитано за издръжливост при удар от мълнии. Досега практиката е съоръженията, които трябва да бъдат тествани, да се изпращат в чужбина, което е свързано с повече разходи и време.

"Импулсният генератор на ЦЕРБ няма аналог в България, тъй като е от най-ново поколение и има много повече възможности за прецизно изследване. Системите, които се използват към момента у нас, са произведени преди много години, а също така част от тях са предназначени за изпитване на оборудване с по-ниско напрежение", коментират от компанията.

Изпитването с импулсния генератор симулира напрежение, което се появява при удар от мълния и е съпроводено от същия силен звук, около 130 dB (децибела). Изследванията се извършват от специално обучени за целта инженери от ЦЕРБ.

Генераторът притежава иновативна патентована система за свързване с изпитвания обект. Благодарение на дизайна си има ниска индуктивност, което позволява изпитването на обекти с големи капацитети.

Коментари: 0