Петролът отново с повишение в очакване на срещата ОПЕК+

На нея се очаква страните да договорят значително намаление на добива

Петролът отново с повишение в очакване на срещата ОПЕК+

Снимка: Pixabay

1828 ~ 2 мин. четене
Фючърсите на суровия петрол се повишиха рано тази сутрин заради очакванията, че най-големите световни производители ще се съгласят да намалят производството на среща по-късно през деня.

Фючърсите на суровия Brent се повишиха с 2.5%, или 81 цента, до 33.65 долара, след като докоснаха 33.90 долара, което добави към печалбите от предишната сесия, предава Ройтерс.

Фючърсите на американския суров West Texas Intermediate (WTI) се повишиха с 4,3%, или 1,08 долара, до 26,17 долара, като така се покачиха с 6% за двата дни.

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и съюзниците й, включително Русия - група, известна като ОПЕК+, ще проведат днес видеоконференция.

Очаква се срещата да бъде по-успешна от събирането през март, когато страните не успяха да се споразумеят да удължат съкращенията на доставките и това предизвика ценова война между Саудитска Арабия и Русия.

Надеждите са за споразумение за намаляване на добива с между 10 млн. и 15 млн. барела на ден и те нараснаха, след като медийните съобщения предположиха, че Русия е готова да намали продукцията си с 1,6 милиона барела дневно, а министърът на енергетиката на Алжир заяви, че очаква "ползотворна" среща.

Такова значително намаление би било далеч по-голямо, отколкото всяко, договаряно преди от ОПЕК.

„Чакаме със затаен дъх“, казва Лаклан Сау, ръководител на стоковите изследвания в National Australia Bank.


След срещата на ОПЕК+ министрите на енергетиката от Групата на 20-те основни икономики ще се срещнат, за да намерят начини да помогнат за облекчаване на въздействието на пандемията COVID-19 върху глобалните енергийни пазари.

Цените на петрола изгубиха половината от стойността си от началото на годината, а прогнозите са за до 30% понижаване на търсенето заради кризата и затова анализаторите са скептично настроени относно това колко ефективно би било намалението на ОПЕК+ при намаляване на цените.

Освен това, като се имат предвид бързо нарастващите запаси, пазарът вероятно все още ще бъде затрупан с евтин нефт, дори когато търсенето започне да се възстановява.

Данните на американската администрация за енергийна информация в сряда показаха, че суровите запаси са се повишили с 15,2 милиона барела, което е най-голямото им увеличение за една седмица.
Подкрепи Economic.bg