Петролът поскъпна с почти 5%, но завършва най-тежката си седмица от 2008 г.

Цените на \"черното злато\" се сринаха с над 20% тази седмица

Петролът поскъпна с почти 5%, но завършва най-тежката си седмица от 2008 г.

Снимка: Unsplash

888 ~ 2 мин. четене

Цените на петрола са напът към най-тежката си седмица от финансовата криза през 2008 г. насам, въпреки че се повишиха с почти 5% в петък сутрин. Европейският петрол от сорт Брент поскъпна към 09:50 ч. българско време с 4.67% до 34.80 долара за барел, като вчера загуби над 7% от стойността си, а за седмицата до момента - около 24%. Това е най-големият му седмичен спад от декември 2008 г., когато цената му се срина с 26%.

Лекият суров американски петрол (WT) поскъпна с 4.95% до 33 долара за барел, като в четвъртък също поевтиня с близо 7%. Седмичните му загуби се изчисляват на приблизително 21%.

Точно когато забраните за пътувания, отменените събития и други икономически разриви намаляват търсенето на „черното злато“, основните производители на петрол планират да „наводнят“ пазара с още суровина. Така Саудитска Арабия, най-големият износител в света, и Обединените арабски емирства засилват натиска върху цените след срива на споразумението за свиване на добива с Русия миналата седмица.

„Ускорението на производството е значително по-голямо от очакваното“, заявиха от Goldman Sachs, които сега очакват рекордно висок излишък от нефт от 6 млн. барела на ден до април.

Русия, вторият по големина производител в света, изглежда не желае да се върне към споразумението си с ОПЕК. Родните производители на петрол се срещнаха с руския министър на енергетиката Александър Новак, но не обсъдиха връщането си към сделката, като ръководителят на "Газпром нефт" заяви, че планират да увеличат производството през април, предава Reuters..

Въпреки това спадът на цените може да свърши необходимата за намаляване на предлагането работа. Енергийните компании в САЩ, най-големият световен производител на сурова продукция, се готвят да намалят плановете за инвестиции и сондажи заради намаляващите цени.

Коментари: 0