Народното събрание одобри извънредното положение в България

Най-важната мярка е социалното дистанциране и наказания за нарушаващите карантината

Народното събрание одобри извънредното положение в България
14738 ~ 2 мин. четене
Народното събрание прие с абсолютно мнозинство предложението на Министерския съвет да бъде въведено извънредно положение в България заради коронавируса. Предложението беше прието с 201 гласа "За" и нито един "против" или въздържал се. Извънредното положение бе поискано по силата на чл. 84, точка 12 от Конституцията на България и ще важи от 13 март 2020 г. до 13 април 2020 г.

Правителството първоначално е искало безсрочно извънредно положение, но опозицията е възразила и е предложила срокът да е само един месец.

От анализа на генерал-майор професор д-р Венцислав Мутафчийски, ръководител на Националния оперативен щаб, стана ясно, че основната причина да се иска това извънредно положение е, че има твърде много хора, които не са откликнали на "вербалните призиви" от страна на властта и не са пожелали да се дистанцират социално, а хора, пътували в чужбина, дори са се веселили на празненства при завръщането им в България. Според него "ние сме на прага на избухването на случаите и това предстои". 

"Две седмици отправяме вербални послания да не се пътува, но учудващо имаше много хора, които предприеха пътувания", обясни Мутафчийски пред депутатите. 

Той добави, че мерките, се предлагат, са свързани с възможността с всички сили и средства, които в момента не са достатъчно регламентирани, да се забави развитието на тази инфекция и да се ограничи. По думите му при по-бавно протичане на тази епидемия ще се намали натискът върху здравната система. 

"Мярката, която предлага СЗО, е социално дистанциране, а ние сме свикнали да живеем почти без правила и ограничения. Затова трябва да има правила. Нуждаем се от по-широки правомощия върху множество въпроси, които са много динамични", заключи Мутафчийски. 

Премиерът Борисов също обвини неразумното поведение на хората и смята, че нарушаващите карантината трябва да се вкарват в затвора. "Това извънредно положение ни е нужно главно за недисциплинираните хора, които разнасят зарази. За места, където тези, които нарушиха забраната, веселиха се и след това 14 души са заразени. А не знаем и колко още са общували", каза премиерът.
Коментари: 0