Петролната асоциация очаква поскъпване на горивата в България с 10 ст.

Според Андрей Делчев това ще се случи, ако цената на петрола се запази около 70 долара за барел

Петролната асоциация очаква поскъпване на горивата в България с 10 ст.

Снимка: Economic.bg/Архив

Възможно е поскъпване на горивата у нас с от 5 до 10 ст. за литър, ако цената на суровия петрол на световните пазари се запази в рамките на 70 долара за барел. Това е прогнозата на председателят на Българската петролна и газова асоциация Андрей Делчев, който коментира пред БНР рязкото поскъпване на петрола в резултат на въздушните удари срещу две рафинерии в Саудитска Арабия.

В понеделник сутринта беше регистрирано поскъпване на нефта с близо 20%, което беше невиждан дневен скок от войната в Персийския залив през 1991 г. В последствие пазарите се успокоиха и сесията приключи с около 10% повишение. Днес се наблюдава минимална корекция, като сорт Брент поевтинява с 0.5% до около 68.2 долара за барел.

„Всичко, което се случи не само около Саудитска Арабия, обвиненията срещу Иран и дрънкането на оръжия, от много време вече предизвика тревога в световната търговия със суров петрол. Трудно е да се гадае с колко точно би поскъпнал, защото няма аритметична прогресия, която да казва, че 5 долара нагоре в суровия петрол води до 5 стотинки примерно на вътрешния пазар. Българският пазар е малък пазар, той изцяло зависи от това, което се случва в европейски план, така че начинът, по който вървят цените в Европа, предопределя и начина, по който се изменят в България. Но да, ако цените на суровия петрол се запазят на тези нива, това ще даде отражение на вътрешния пазар“, смята той.

Той обаче напомни, че има много други фактори, които притискат цената на петрола надолу. „Тези фактори са основно свръхпредлагането на петрол, задаващата се рецесия при някои от големите икономики, трудностите в търговските преговори между най-големите потребители на нефт – САЩ и Китай, т.е. от една намаляване на потреблението, а от друга – свръхпредлагане. Това може да нормализира цените“, каза Делчев.
Коментари: 0