Петя Аврамова: Всяка община може да си поиска републикански път

Условието е местната власт да намери пари за ремонт и поддръжка, обясни регионалният министър

Петя Аврамова: Всяка община може да си поиска републикански път
Въпросът с освобождаването на участъци от републиканската пътна мрежа от винетни такси може да възникне във всички населени места. Общините са свързани една с друга и в рамките на общините може всеки да поиска да бъде освободен. Може, ако общините поемат ремонта и поддръжката. Това каза регионалният министър Петя Аврамова, която пред БНТ коментира казуса със Скоростната тангента в София, която „по разпореждане“ на министър председателя Бойко Борисов ще бъде освободена от винетни такси.

АПИ и Столична община обаче в продължение на месец ще търсят начин как това да се случи законово, защото поддръжката на пътя така или иначе трябва да се плаща. По-рано днес, в друго телевизионно интервю, председателят на УС на Агенция „Пътна инфраструктура“ Светослав Глосов заяви категорично, че пътят първоначално е бил замислен да бъде транзитен път, част от републиканската пътна мрежа, а не общински път. Това е и причината държавата да плати за неговия ремонт и разширение, които по думите на премиера Борисов са стрували 300 млн. лв.

„Тангентата е построена като скоростна отсечка, не е междуградски път. Тя е построена за транзитно преминаващи“, каза Аврамова. Тя също така изрази разбиране към столичния кмет Йорданка Фандъкова, по чието искане за използването на отсечката от Скоростната тангента в рамките на Столичната община няма да се искат винетки.

При обявяването на решението си днес Бойко Борисов видимо раздразнен предупреди всички общини, че ако искат да получат някои от републиканските пътища, свързващи отделни населени места в рамките на дадена община, ще трябва да намерят пари за тяхната поддръжка. Това се отнася  за Столична община.
Коментари: 0