Пикантните храни по света
Вкусът на пикантни храни се наследява генетично

Пикантните храни са предпочитани от редица народи по света. Смята се, че хората започнали да добавят подправки на храната, за да убият бактериите. Някои съединения в пикантните храни активират сетивни неврони, наречени полимодални носисептори, които се срещат по цялото тяло.
Не всички пикантни храни имат еднакъв вкус. Мярката за пикантност се измерва по скалата на Сковил. Най-лютата храна е под формата на пипер на спрей, който отива до 5 млн. Сковил единици.
Най-люта храна се консумира в страните Нигерия, Етиопия, Индия и Китай. След тях се подреждат Корея, Мексико и Япония. На следваща позиция са Перу, Синегал и Сицилия.
Пикантната храна има няколко въздействия върху организма ни:
- Попадаме в същото физиологично състояние, в което сме когато сме изправени пред заплаха.
- Лютите чушки и черният пипер са направени от големи молекули, изгарящи небцето ни.
- Горчицата, хрянът и уасабито са направени от по-малки молекули, които се разнасят в синусите ни. Това е причината, лютите чушки да изгарят езиците ни, а усабито- носовете.
- Изпотяваме се и сърцето ни бие по-бързо.
Любопитен факт е че тези, които обичат да ядат пикантни неща са по-склонни към хазарт.