Пилотите на сваления Су-24 са живи

Това твърдят турски правителствени източници

Пилотите на сваления Су-24 са живи

Двамата руски пилоти, които катапултираха от сваления от Турция бомбардировач Су-24, са живи. Това е съобщил официален източник на турското правителство, цитиран от Reuters.

По-рано представители на военна групировка на турменски сирийци заявиха, че са застреляли двамата летци, докато са се спускали с парашутите си, след свалянето на самолета.  

На Reuters бе изпратено и видео, направено от неуточнена бунтовническа групировка в Сирия, на което се вижда тялото на ранен и неподвижен руски пилот.  

Руският посланик във Франция Александър Орлов съобщи пред агенцията, че вторият пилот е успял да избяга. Той е открит от сирийски и руски военни части и е транспортиран към руската база в страната.„Операцията завърши успешно. Щурманът е транспортиран в нашата база жив и здрав“, посочил е руският министър на отбраната Сергей Шойгу.  

Вчера турските сили за сигурност свалиха руски бомбардировач Су-24 над границата на южната ни съседка със Сирия. Според Анкара самолетът е навлязъл неколкократно на турска територия в рамките на 5 минути.

Самолетът е участвал в руските операции в Сирия, в които цел е „Ислямска държава”, но и други опозиционни на режима на Башар Асад групи.

През последните дни Турция отправи предупреждения към Русия, че бомбардировките засягат защитаваните от Анкара туркменски сирийци, които също са против Асад.  

Руският президент Владимир Путин определи свалянето на самолета като „удар в гърба”, който може да има „трагични последствия” за руско-турските отношения.

Външният министър Сергей Лавров от своя страна отмени утрешната си визита в Анкара, чиято цел беше именно разрешаването на конфликта между двете страни, заради бомбардировките над туркмените. Лавров препоръча на руснаците да не пътуват в Турция.     

Коментари: 0