Планът на германския бизнес за Brexit: Да накара британците да платят сметката

Островната държава е петият най-голям вносител на германски стоки

Планът на германския бизнес за Brexit: Да накара британците да платят сметката

Снимка: БТА

Докато премиерът на Великобритания се бори да постигне споразумение за Brexit, бизнес лидерите в Германия мислят как да избегнат щетите от развода и да прехвърлят болката от всичко това върху британските клиенти. Няколко десетки изпълнителни директори се събраха в 470-годишна бивша пивоварна в живописния северен град Луенебург, за да обсъдят темата за напускането на Обединеното кралство на ЕС за пореден път. Идеята е да намерят как да минимизират сътресенията за местния бизнес, тъй като Островната държава е петият най-голям вносител на германски стоки.  

Със или без сделка, германските фирми не планират те да платят сметката, пише Bloomberg. „Нашата компания не е довела до Brexit, така че защо да страдаме от него”, възкликва Аксел Кайн, мениджър продажби в Dr. Kaiser Diamantwerkzeuge GmbH & Co. „Може да звучи сурово, но разходите трябва да се поемат от британските компании”, категоричен бе той. 

Отношението на Кайн не е изолирано. Местната търговска камара, която включва региона около централата на Volkswagen във Волфсбург, описва корекциите на цените като един от петте най-добри съвета за Brexit. Причината се крие в увеличаването на разходите за износ за Великобритания поради потенциалните мита, които може да бъдат наложени. 

Друг изпълнителен директор, износител на храни, изрази притеснение, че тарифите могат да унищожат маржовете на печалбата и да унищожат бизнеса му в САЩ, където компанията експедира над 600 тона сирене годишно.

С наближаването на датата на излизане от Великобритания в края на март, германските компании все повече се притесняват от прекъсвания на транспорта, особено ако Великобритания напусне Блока без сделка. Затова дъщерно дружество на производителя на опаковки Wipak Oy например се опитва да натрупа инвентар на Острова за поне четири седмици. 

„Мислех, че ще имаме сделка, защото всеки го желае”, каза Карл Мартин Фишер, мениджър по международно бизнес право в Германската търговска и инвестиционна агенция. „Но междувременно съм малко притеснен”, призна той и допълни, че Brexit без сделка би бил катастрофа. 

Feldbinder Spezialfahrzeugwerke GmbH - производител на цистерни и ремаркета, която има дъщерно дружество в Линкълншир, Англия – също усилено трупа запаси. Компанията също така е решила да коригира коригира своите условия за клиентите във Великобритания, предвид рискове от колебания в чуждестранните валути и транспортни забавяния.

На фона на всички рискове, надеждата е, че сделка все пак ще има, дори Великобритания да забави Brexit с няколко седмици или месеца. Причината е, че основните спорове са по-скоро политически, отколкото свързани с търговията. „Никой не говори за тези въпроси и това е добре”, смята Фишер, според когото „вероятно ще получим сделка, но тя все още е много мъглива”.
Коментари: 0