Европейците във Великобритания ще запазят правата си при „твърд“ Brexit

Това гласуваха снощи британските депутати

Европейците във Великобритания ще запазят правата си при „твърд“ Brexit

Снимка: Wikimedia

Великобритания ще гарантира правата на европейските граждани на своя територия, а тези на британците в ЕС също ще бъдат запазени, дори страната да излезе от Блока без сделка (т.нар. „твърд Brexit“). Това беше едно от предложенията, което снощи одобриха британските депутати. Така те демонстрираха подкрепа спрямо новата стратегия на Тереза Мей за Brexit, но при положение, че бъдат направени редица отстъпки от страна на Брюксел.

Според подкрепения план, споразумението, което Мей договори с Брюксел, и пакетът изменения, който успее да постигне междувременно, ще бъдат гласувани още веднъж, най-късно на 12 март. В средата на месец януари споразумението беше категорично отхвърлено.

Ако и този път няма зелена светлина за договорката между Лондон и Брюксел, на 13 март депутатите ще гласуват дали да се пристъпи към „твърд Brexit“. Ако този ход бъде отхвърлен, на 14 март Мей ще внесе предложение за отлагане на излизането от ЕС. Лидерът на опозицията Джеръми Корбин, заяви, че ще подкрепи втори референдум за Brexit, но ще продължи да търси и други алтернативи.
Коментари: 0