Планът за възстановяване най-после е в Брюксел: Какво следва?

Изпратената на европейските институции версия на Плана вече е публично достъпна

Планът за възстановяване най-после е в Брюксел: Какво следва?

Снимка: БТА

1200 ~ 2 мин. четене
Антония Симова Автор: Антония Симова
Национален план за възстановяване

Европейската комисия обяви, че е получила официално Националния план за възстановяване и устойчивост на България. Общо поисканите по линия на Механизма за възстановяване и устойчивост средства с изпратения документ възлизат на почти 13 млрд. лв. Отделно Планът предвижда и значително по обем съфинансиране на програмите - както от държавния бюджет, така и от частния бизнес – в размер на около 8 млрд. лв.

Изпратената на европейските институции версия на Плана бе публикувана онлайн около час след официалното съобщение на Европейската комисия. По думите на служебния вицепремиер Атанас Пеканов промените от предишния вариант, публикуван през юли, не са много. Сред тях са увеличаване на бюджета по програмата за енергийно ефективно улично осветление на общините и увеличаване на грантовете за бизнеса по линия на програмата за икономическа трансформация.

Какво следва?

Комисията ще оцени Плана на България въз основа на 11 критерия, установени в регламента, и ще превърне съдържанието му в правно обвързващи актове. Оценката на европейските институции ще включва дали Планът допринася за ефективното преодоляване на всички или на значителна част от предизвикателствата на страната, отправени в доклада за европейския семестър. Комисията ще оцени също така дали в Плана е предвидено поне 37% от разходите да са за инвестиции и реформи в подкрепа на целите в областта на климата и поне 20% за цифровата трансформация.

Днес по време на форум, посветен на зеления преход в София, заместник-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс обяви, че ЕК ще следи зорко дали документът има амбициите да разреши предизвикателствата на България в енергийния сектор.

След като Комисията вземе решение по отношение на Плана, тя ще го изпрати на Съвета на Европейския съюз, който ще разполага с четири седмици, за да приеме предложението на Комисията. Общо целият процес по одобрение на националните планове обикновено отнема около три месеца, което означава, че е много вероятно България да не  започне работата по десетките проекти, заложени в Плана за тази година. Очаква се също първият транш от средствата за страната да пристигне догодина.

Подкрепи Economic.bg