Плащаме 40 000 годишно за СОТ на депутатите

Депутати плащат 150 лв. на месец за ползване на ведомствени жилища

Плащаме 40 000 годишно за СОТ на депутатите
288 ~ 1 мин. четене

Наред с високите заплати, парите за сътрудници и представителни разходи, служебните автомобили, ползването на градски транспорт, електро, топлоенергия и вода, за сметка на данъкоплатците се се оказва, че всяка година Народното събрание плаща дори и СОТ-а на ведомствените депутатски апартаменти.

Малко над 40 000 лв. струва на година на данъкоплатеца осигуряването на безплатен СОТ за 120 апартамента, обитавани от депутатите, които са без собствени жилища в София. Безплатният СОТ обслужва и ползваните от тях 37 гаража, 2 склада и едно помощно помещение, които се ползват от администрацията на парламента. Повечето от имотите се намират в столичните квартали  „Витоша“, „Подуяне“, „Мотописта“, „Изток“, „Красно село“, „Люлин“ и Центъра.

Това стана ясно от обявена в края на миналата седмица обществена поръчка за годишен абонамент за осигуряване на охрана чрез сигнално-охранителна техника на 160 обекта на Народното събрание, предаде БГНЕС.

Депутатите, които живеят във ведомствени жилища, плащат месечна такса от около 150 лв. за ползване на обзаведените имоти, което е далеч под наемните цени за столицата.

Годишната такса на всеки от охраняемите обекти излиза около 250 лв., колкото е единичната такса за охрана на един апартамент със СОТ в София.

Изборът на фирмата, която ще охранява жилищата на депутатите ще е на база „икономически най-изгодна оферта“. Кандидатите трябва да гарантират ресурсни и организационни възможности, както и да представляват информация с колко автопатрули разполагат, технологическата им обреченост, отдалеченост на стоянките от охраняемите обекти, както и времето за реагиране при получен сигнал.

Подкрепи Economic.bg