Плевнелиев е готов да състави трети служебен кабинет

Усилията за стабилност ще бъдат възнаградени от народа, убеден е президентът

Плевнелиев е готов да състави трети служебен кабинет

Президентът Росен Плевнелиев е готов да състави трети служебен кабинет, ако се наложи. Това би било третото поред служебно правителство в неговия мандат, след като през 2013 година той назначи кабинет с премиер Марин Райков, а година по-късно правителство, начело на който застана Георги Близнашки.

„Ако се наложи да защитя стабилността в държавата, готов съм да упражня своето конституционно право и да съставя и трето служебно правителство, но не искам да се стига до там“, отсече той.

„Не считам, че защитата на конституционните права на българските граждани и дебатът за това как българите по света да могат да гласуват честно, масово и в интерес на демокрацията и легитимността на държавата, трябва да доведе до падане на правителство в България. Затова се надявам на отговорно решение в интерес както на правото на българите да гласуват, така и за гарантиране на стабилността в държавата“, обясни предиздентът по повод новите изборни правила.

Държавният глава изрази убеденост, че решението на АБВ да оттегли подкрепата си за правителството се базира на обмислена и последователна стратегия. „Право на политическите партии е да преценят кога и по какъв начин ще се позиционират“, коментира Плевнелиев.

„Убеден съм, че усилията за стабилност ще бъдат възнаградени от народа“, подчерта държавният глава, като изрази загриженост от рекордния брой кризи в близост до България, продължаващата миграционна вълна, заплахата от тероризма. „Когато нацията ни е притеснена, трябва да се работи за стабилност, да се загърбят безпринципните политически противоречия и да се гарантира дългосрочна перспектива. Искам да видя стабилност, реформи, надграждане и честни президентски избори с качествени кандидати“, каза още президентът.

Коментари: 0