По-бърз интернет в 4G мрежата на Мтел

Компанията получи допълнителен честотен ресурс

По-бърз интернет в 4G мрежата на Мтел

Мтел получи разрешение за ползване на допълнителен спектър за 4G/LTE услуги в обхват 1800 MHz. Документът беше връчен официално днес на главния изпълнителен директор на телекома Александър Димитров от председателя на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) Веселин Божков, съобщават от компанията.

Телекомът вече ползва новия честотен ресурс, като в следствие на това максималната скорост на мобилния интернет достига до 130 Mbps.

„Допълнителните честоти ще ни дадат възможност да предоставим на своите клиенти още по-високи скорости при ползването на мобилен интернет. Това е от съществено значение за потребителите, защото ще им позволи да усетят изцяло качествата на новата технология“, коментира Александър Димитров. Той съобщи, че за ползването на допълнителния честотен ресурс телекомът е платил над 12 милиона лева.

По думите на Веселин Божков предоставеният от КРС допълнителен ресурс осигурява на операторите нужния капацитет за достигане на високоскоростен обмен на данни, което ще подпомогне нововъведенията, свързани с предлагането на LTE услуги. „Това от своя страна се явява определящ пазарен фактор за ускоряване темповете за развитие на мобилните мрежи“, добави председателят на КРС.

Към момента 4G мрежата на Мтел покрива 75 процента от населението на България, като плановете са до края на годината непрекъснато да бъдат добавяни нови населени места и покритието да се увеличава.

До 31 юли клиентите в район с покритие на 4G могат да ползват услугата безплатно. За целта са им необходими също устройство с операционна система и SIM карта, които поддържат 4G. Над 81% от SIM картите на ползващите смартфони с планове с включен мобилен интернет в мрежата на Мтел поддържат 4G. За всички, които не са сигурни дали SIM картата им поддържа 4G, компанията е осигурила безплатен номер 1444, на който могат да проверят със SMS. В периода до 31 юли подмяната на SIM картата с такава, която поддържа 4G, е безплатна.

През юни компанията ще има 4G роуминг на мобилен интернет с 15 оператора от Telekom Austria Group и Vodafone Group. Част от страните, в които услугата ще може да бъде ползвана от клиентите на Мтел, са Австрия, Гърция, Германия, Великобритания, Турция, Словения, Хърватска и Италия.

Мтел е компанията, която първа демонстрира скорости в 4G мрежа още през 2011 година. В деня на старта на своята 4G мрежа на 25 април телекомът показа какво е бъдещето на мобилните технологии, като демонстрира скорости в 4,5G от над 170 Mbps чрез комбиниране на честотни ленти, което е и пътят към 5G.

Над 200 млн. лева са инвестициите на Мтел в инфраструктурата на компанията за 2016 година. По-голямата част от тях са за развитието на 4G мрежата, която е технологичният фокус на телекома за тази година.

Коментари: 0