По програмата за рибарство са подадени заявления за 47 млн. лв.

Секторът има нужда от тясна връзка с науката и бизнеса, смята зам.-министърът на земеделието Свилен Костов

По програмата за рибарство са подадени заявления за 47 млн. лв.

До момента има подадени общо 45 проекта на обща стойност над 47 млн. лв. по Програмата за морско дело и рибарство (ПМДР) 2014-2020. Това съобщи зам.-министърът на земеделието и храните Свилен Костов по време на информационна среща по програмата. 

Той допълни, че подадените проектни предложения са по подмерките “Продуктивни инвестиции в аквакултурата” и „Преработка на продуктите от риболов и аквакултура“.

Костов подчерта, че сектор „Рибарство и аквакултури” има нужда от тясна връзка с науката и бизнеса. По думите му, няма как страната ни да има устойчиво развитие в сектора без подготвени кадри, които да го развиват. ”Разчитаме на Тракийския университет в неговите усилия да подготвят добри специалисти в областта на аквакултурите. Държавата ще направи всичко възможно, за да подготви нормативни условия, при които експертите по аквакултури да намерят реализация”, каза още той.

 В информационната среща участие взеха и студенти по специалността „Рибовъдство и аквакултура” от Тракийския университет, както и представители на рибния бранш.

Коментари: 0