По-скъп ток за бизнеса, по-евтин за бита

КЕВР потвърди увеличаването на ценовата добавка за индустрията

По-скъп ток за бизнеса, по-евтин за бита
Автор: Илия Лазаров

Цената на тока се увеличава за бизнеса, но поевтинява за бита. Това стана ясно след изявления на председателя на КЕВР Иван Иванов и енергийния министър Теменужка Петкова.

Вместо очакваното увеличение с около 2%, цената на тока за битовите потребители намалява средно с 0,11%. Това се дължи на инициираните от правителството промени, които бяха отчетени от енергийния регулатор.

Иванов подчерта, че токът за абонатите на ЧЕЗ ще поевтинее с 0.63%, на ЕVN – 0.44%, на ЕРП „Златни пясъци” – 5%, но за абонатите на „Енерго про” ще има повишение с 1,9%, предаде БГНЕС.

Добавката „Задължение към обществото”, чиято промяна предизвика редица мащабни протести, ще бъде еднаква и за бита, и за индустрията – 38 лв на мВтч. При енергоемките потребители, които ползват над 30 гВтч ел. енергия, добавката ще бъде намалена на 18.70 лв.

Иванов каза, че ако останат старите цени, то до края на годината в НЕК ще бъде натрупан нов дефицит в размер на 300-400 млн. лв. Според председателя на КЕВР след днешното решение бизнесът няма право да негодува, защото надбавката „Задължение към обществото” ще бъде еднаква за всички.

Пред bTV енергийният министър Теменужка Петкова изтъкна усилията на правителството за справяне със системните дефицити в сектора. Тя обяви редица конкретни мерки, които управляващите са взели, за да намалят задълженията на НЕК.

Петкова съобщи, че в момента се осъществяват проверки в сектора, целящи затягане на финансовия контрол върху енергийните предприятия. Според нея бързата реакция на правителството е в основата на това токът за бита да остане на същите цени.  

Що се отнася до бизнеса, Петкова обяви, че от новия ценови период (1 август б.р.) е в сила наредба за намаляване на таксите, които индустрията плаща за т.нар. „зелена енергия”. За най-енергоемките предприятия, потребяващи над 30гВтч ел. енергия, намалението е размер на впечатляващите 85%, което прави около 19 лв/мВтч. За по-малките, използващи от 10 до 30 мВтч, отстъпката е 50%, или 26 лв/мВтч.

Петкова подчерта, че всички тези мерки са съгласувани с Европейската комисия и в най-скоро време (в края на септември или началото на октомври) се очаква да бъдат одобрени. 

Според министъра Фондът за сигурност е важна крачка към решаване на проблемите в енергетиката и прехода към либерализиран пазар. Тя прогнозира, че свободният пазар на енергия ще стартира най-рано в началото на 2016 г., като тогава КЕВР ще има по-ограничени функции, защото всичко ще се определя на чисто пазарен принцип. Петкова не пожела да коментира каква ще бъде цената на ел. енергията след въпросната либерализация.    

Тя изрази пълната си подкрепа към енергийния регулатор с думите „Нямаме никакво основание да се съмняваме в дейността и професионализма на КЕВР”.  

Новите цени влизат в сила от 1 август, но Иван Иванов заяви, че ако бъдат намерени още резерви в енергетиката, Комисията може да преразгледа решението си след 3 месеца.

Коментари: 0