Все повече българи ще имат проблем със стажа за пенсиониране

На 65-годишна възраст мъжете ще взимат пенсия 16 г., а жените 20 г. и 6 месеца

Все повече българи ще имат проблем със стажа за пенсиониране

Снимка: БГНЕС

804 ~ 2 мин. четене

Все повече хора ще имат трудности със стажа за пенсиониране. Това заяви в интервю за вестник "24 часа" Бисер Петков, управител на Националния осигурителен институт /НОИ/.

"Все по-голяма част от новите пенсионери имат проблем със стажа, който решават по два начина. Единият е, ако не им достигат много години, да изчакат по-високата възраст и да се пенсионират с т.нар. непълен стаж. Той е 15 г. действителен стаж и не се променя в новите текстове. Другото решение на проблема е при по-малко недостиг да си закупят до 5 г.", каза Петков.

Данните показват, че през 2014 г. всеки пети пенсионер се е пенсионирал при недостигащ стаж на по-високата възраст. А малко над 5000 души са закупили до 5 г. недостигащ стаж. Тоест всеки десети, който се пенсионира при ниската възраст, го прави, като си купува стаж.

Той обясни, че в НОИ изчисляват средната продължителност на получаване на пенсия като средна на срока, в който са я получавали пенсионерите, които са починали в съответната година. "Данните за 2014 г. за мъжете от масовата трета категория труд показват средна продължителност от малко повече от 19 г., а за жените - около 25 г. и половина. Част от тези хора са се пенсионирали по Закона за пенсиите преди 2000 г., когато възрастта за пенсия бе 55 г. за жените и 60 г. за мъжете, което влияе на продължителността на получаване на пенсията", каза Петков.

Той посочи, че по данни на НСИ пък за периода 2012-2014 г. средната продължителност на живота на мъжете на 65 г. е малко над 14 г., а за жените - 17 г. и половина. "Така че, ако един човек се пенсионира сега на 65 г., това би бил срокът, в който ще получава пенсия", уточни управителят на НОИ.

Петков очаква, че през 2016 г. около 11 400 души ще се възползват от възможността за ранно пенсиониране с намален размер на пенсията. Тези хора ще се пенсионират до една година преди да навършат възрастта за пенсия. 

Подкрепи Economic.bg