Победата на Байдън е шанс за развиващите се пазари

Азия първа ще се възползва от промените

Победата на Байдън е шанс за развиващите се пазари

Снимка: БТА

464 ~ 2 мин. четене

Развиващите се пазари могат да се възползват от политическата среда, която изглежда ще стане „по-благоприятна“ след победата на демократа Джо Байдън на президентските избори в САЩ. Това прогнозира Ерик Робъртсън, глобален ръководител на научните изследвания, в британската Standard Chartered Bank.

Има доста пари, които се крият в американските активи от няколко години“, коментира Робъртсън в понеделник пред CNBC.

По думите му тези пари биха могли „да се разположат“ на чуждестранните и развиващите се пазари и да се окажат една от „ключовите потенциални опорни точки“ за САЩ след победата на Байдън.

Ефект върху Азия

Предполага се, че Азия е първият регион, който ще се възползва от тази промяна. А причините са две, смята Робъртсън. Първо, азиатските пазари са с малко по-ниска волатилност в сравнение с други нововъзникващи такива. Другият „невероятно мощен“ фактор е Китай, който има „огромна сила за възстановяване“ – както в икономическо отношение, така и по отношение на финансовите активи.

В септемврийския доклад на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) Китай е единствената страна с перспектива за растеж през 2020 г.

Китайският юан „остава много стабилен“ и това, обяснява Робъртсън, служи като „мощен стимул“ за валутите в Азия. В резултат на това регионът изглежда като най-вероятното „първо пристанище“ за инвеститорите в развиващите се пазари.

Междувременно Дейвид Чао от Invesco каза, че има две „незабавни“ и „видими“ въздействия от изборите в САЩ върху азиатско-тихоокеанските пазари. Обръщайки внимание на все по-малката вероятност за отпускане на голям пакет фискални стимули, той коментира, че икономическото възстановяване на страната също ще се отложи. Това според него може да донесе положителен импулс в азиатските страни, ориентирани към износ.

На второ място Чао посочва, че едва ли Байдън ще прокара кой знае какви смели политики, като по-високи корпоративни данъци.

„Мисля, че както акциите на САЩ, така и на Азиатско-Тихоокеанския регион трябва да поскъпнат в тази среда на фона на отшумяващите оспорвани избори“, каза той.

Подкрепи Economic.bg