Pfizer се похвали с 90% ефективност на COVID ваксината си

Фармацевтичната компания иска от американския регулатор да позволи разшири тестването

Pfizer се похвали с 90% ефективност на COVID ваксината си

Снимка: БТА

2582 ~ 1 мин. четене

Ваксината срещу коронавирус на Pfizer има над 90% ефективност. Това казаха от производителя на лекарства в понеделник след междинен анализ на данните от клиничните проучвания върху доброволци. Новината може да се окаже крайъгълен камък в битката срещу инфекцията.

Ваксини срещу коронавирус

Фармацевтичният гигант обяви днес, че неговата ваксина дава успешни резултати в последния етап от клиничните изпитания. В него участват десетки хиляди доброволци, които са взели по една или две дози от експерименталния препарат и такива, върху които е приложен плацебо ефект (на тях е даден солен воден разтвор).

Установено е, че по-малко от 10% от инфекциите са в участници, които са получили ваксината, предава CNN. Повече от 90% от случаите са били при хората с плацебото.

Pfizer обясни, че ваксината започва да защитава седем дни след втората доза и 28 дни след първата. Клиничните изпитания ще продължат до достигането на 164 потвърдени случая на коронавирусна инфекция.

Фармацевтичният гигант планира да поиска разрешение от Американската администрация по храните и лекарствата да разшири разпространението на ваксината. Сегашните доброволци от Фаза III са наблюдавани в продължение на два месеца.

Разработването и тестването на ваксина за по-малко от една година е безпрецедентно постижение на медицината, изтъкват експерти. Въпреки че проучването все още продължава и ще се събират още данни за безопасност и ефикасност, ключовият извод от междинния анализ е, че ваксината работи.

Подкрепи Economic.bg