Подготвят ново звено за контрол в енергетиката

Премиерът Борисов с критики към управлението на енергийния сектор

Подготвят ново звено за контрол в енергетиката

Снимка: Стоян Йотов

180 ~ 2 мин. четене

Специализирано звено, контролиращо сметките в енергетиката смята да прави премиерът Бойко Борисов. Това заяви самият той пред журналисти, предаде БГНЕС.

Сега като се прибера, БЕХ съм ги извикал и ще им направя едно звено с прокурори и специалисти, които да следят движението на фактурите, защото надписват и пишат. Трябва да има контрол, зарече се премиерът. Борисов отново повтори, че КЕВР е изцяло независима организация.

Енергийният министър Теменужка Петкова също потвърди нуждата от подобно звено пред БНТ.

Няма по-високи цени на тока. В България трябва да се говори с истинските имена. Всички трябва да знаят, че през тези 15–20 г. в енергетиката са правени куп безобразия, каза Борисов и напомни за милиардите за неосъществения АЕЦ Белене“ и тези за Цанков камък.

2013 г. теглят 1 млрд. лв. кредит, който в момента има нула – теглят го и го похарчват без абсолютно нищо, а лихвите му са по 44 млн. лв. на година Падежът му е 2018 г., ако можете да смятате, ще видите, че 400-500 млн. лв. ще платим лихви по нещо, което е хвърлено във въздуха. Кой да ги плати тези пари? Кой? Като кажат държавата – ама, държавата сте вие, ние, обърна се Борисов към журналистите.

Премиерът коментира и позицията на бизнеса. „Колко пъти им сваляме цените на тока, аз не съм видял нито да поевтинее нещо, нито нищо. Нищо няма да се вдигне, защото пазарът регулира цените, каза Борисов, коментирайки мнението на работодателите и синдикатите, които обявиха, че с поскъпването на тока на индустрията ще скочат и цените за населението.

Министър-председателят запита къде са били всичките бизнесмени, когато е бил взет 1 млрд. лв. кредит и го хвърлиха в реката и сега по 44 млн. лв. всяка година плащам лихви? Ще платим тъпотата да правим експеримент Орешарски. Ще я платим, ще платим, че Стойнев е бил енергиен министър, каза премиерът.

Борисов се обърна към бизнеса с думите: Ще устискаме 2-3 г. докато не си нормализираме енергетиката. 25 г. грабене не мога да го приема, каза той.

Подкрепи Economic.bg