Полша тотално заменя руския газ с американски

Последните доставки от „Газпром” приключват на 31 декември 2022 г.

Полша тотално заменя руския газ с американски
Белчо Цанев Автор: Белчо Цанев
Полската нефтогазова компания PGNiG е уведомила „Газпром”, че няма намерение да продължава контракта си за внос на природен газ, който изтича на 31 декември 2022 г. Това става ясно от съобщение на полското дружество.

"Уведомлението е направено в съответствие с клаузите на договора", обяснява Пьотр Вожняк, председател на Борда на директорите на PGNiG. "Така че това не е прекратяване на контракта, а стриктно изпълняване на една от клаузите му, която изисква да бъде взето решение за неговото бъдеще три години преди изтичането му", пояснява Вожняк. Договорът с „Газпром”, по-известен в Полша като „ямалския контракт”, е подписан през 1996 г.

Според статистиката доставките на руски природен газ в Полша през последните години намаляват, като спадът през миналата година е 6.4% - до 9.04 млрд. куб. метра. Основната причина за това са подписаните от PGNiG няколко дългосрочни договора за доставка на втечнен природен газ (LNG) от САЩ. Контрактът с известната щатска компания Cheniere Marketing например е за доставка на 520 хил. тона LNG  (около 0.7 млрд. куб. м газ след регазификация) годишно от тази до края на 2022 г.

След това, до изтичането на срока на договора с щатската компания през 2042 г. доставните количества LNG  почти се утрояват – по 1.45 млн. тона LNG  годишно, което прави близо 2 млрд. куб. метра синьо гориво след преминаването му през регазификационен терминал.

PGNiG има подписан и 20-годишен договор с друга американска компания - Venture Global LNG. Документът предвижда внос на 2 млн. тона щатски LNG годишно (около 2.7 млрд. куб. метра газ).
Коментари: 0