Вълчев: Ще има допълнителни стипендии за отличниците кандидат-педагози

Основен приоритет на образователното министерство е дигитализацията на учебния процес

Вълчев: Ще има допълнителни стипендии за отличниците кандидат-педагози

Снимка: Economic.bg/Красимир Свраков

Министерство на образованието планира да задели средства от бюджета си за допълнителни стипендии за учениците, изкарали високи оценки на матурите, които след това кандидатстват във висше учебно заведение със специалност педагогика. Това каза ресорният министър Красимир Вълчев по време на парламентарния контрол, цитиран от "24 Часа".

Най-голям е недостигът на учители по информационни технологии и английски, каза още той. По думите му, сред основните цели на образователното министерство е да доближи дигитализацията до училищата. В новите учебни програми още от 3 клас е заложено да се преподават дигитални компетентности, дигитална медийна грамотност и знания за киберсигурност.

Всички ученици трябва да имат разбиране в дигиталното моделиране. Проучвания показват, че децата учат по лесно чрез екрани и в бъдеще ще се работи за развиването на система за електронно обучение – отворена платформа с филми, клипчета и презентации. Според Вълчев до 3-4 г. българската образователна система ще има необходимите ресурси, за да може се преподава чрез такава система. Предвидено е още на учителите да се плащат допълнителни средства за изготвянето на презентационни материали. За следващата година са заседелени и над 23 млн. лв. за обновяване на училищните кабинети.

Коментари: 0