Пореден месечен спад в продажбите на нови коли в Европа

От септември насам те вървят надолу

Пореден месечен спад в продажбите на нови коли в Европа

Снимка: Pixabay

488 ~ 1 мин. четене
FCA Group, Ford и Volkswagen повличат спада от 4,6% в европейските регистрации на автомобили през януари 2019 г., показват данните на индустрията. Данните идват на фона на забавянето на икономиките в еврозоната и свиването на потреблението заради предстоящия Brexit и търговската несигурност.

Регистрациите на нови коли спадат до 1,20 милиона автомобила в страните от Европейския съюз (ЕС) и Европейската асоциация за свободна търговия (ЕАСТ) спрямо 1,25 милиона година по-рано, съобщи в петък базираната в Брюксел Асоциация на европейските производители на автомобили (ACEA).

Продажбите на Fiat Chrysler са намалели с 14,9%, на Ford с 6,6% и на Volkswagen Group с 6,4%, според данните. Обединението на Renault и Nissan също отбеляза спад от 24,7%.

Спадът идва след въвеждането на по-строгата нова Световна хармонизирана процедура за тестване на леките превозни средства (WLTP), която стана задължителна от началото на септември и принуди някои производители на автомобили да спрат доставките на някои модели, които все още не са сертифицирани.

Европейските продажби на автомобили се увеличаваха до месеца преди новата процедура да влезе в сила и оттогава всеки месец намалява.
Подкрепи Economic.bg