Посочиха условията за възобновяване на „Южен поток“

С помощта на военни средства е възможно да се спечели битката, но не и войната, заяви представител на ЕС

Посочиха условията за възобновяване на „Южен поток“

Европейският съюз не е взел решението да се откаже от проекта "Южен поток" и остава ангажиран с политика на диверсификация на доставките на газ. В същото време Брюксел не променя условията, въз основа на които може да се проведат преговори в енергетиката, включително и с Русия. Това заяви представителят на ЕС в Москва Вигаудас Ушацкас пред РИА Новости.

„Ако проектът бъде подновен, то неговото реализиране трябва да бъде извършено при пълно съблюдаване на Третия енергиен пакет и законодателството на ЕС“, казва още Ушацкас. Ние, както и преди, оставаме привърженици на принципа на диверсификация на маршрутите и източниците на енергийни доставки.

По-рано, постоянният представител на Русия в ЕС Владимир Чижов заяви, че не изключва възможността за възобновяване на проекта „Южен поток“ „в близко бъдеще“.

Ушацкас коментира и ситуацията в Сирия: „С помощта на военни средства е възможно да се спечели битката, но не и войната. За войната и конфликтите няма бързо решение.”

За да може мирът да спечели войната – дали в Сирия, Афганистан, Йемен или някъде другаде, бомбардировките и военните действия не са достатъчни. Необходимо е политическо примирение, което е възможно само с прекратяването на огъня и постигането на компромис, най-вече в международен план, добави още той.

Коментари: 0