Потъването на биткойн може да продължи до 20 хил. долара

Ако най-голямата дигитална монета не поскъпне, това може да доведе до масови разпродажби

Потъването на биткойн може да продължи до 20 хил. долара

Снимка: Pixabay

4751 ~ 2 мин. четене
Автор: Economic.bg

Още една лоша седмица за биткойн може да бъде предшественик на съществен спад според стратези, наблюдаващи разпродажбата в криптовалути. По-нататъшна слабост в цената може да изпрати биткойн до 20 хил. долара според Oanda Corp., Evercore ISI и Tallbacken Capital Advisors LLC. За последната седмица най-голямата дигитална монета поевтиня с около 7% и към 14 ч. българско време се търгуваше на около 34 500 долара.

Най-голямата криптовалута се „приближава опасно до нивото от 30 хил. долара“ на фона на нарастващите регулаторни страхове в САЩ и „пробив от 30 000 долара може да доведе до огромна инерция“, смята Едуард Моя, старши пазарен анализатор в Oanda Corp.

Биткойн е спаднал с около 30 хил. долара от рекорда си през април, предизвикан от порицанието на милиардера Илон Мъск, както и от подновените регулаторни мерки в Китай. Способността на американските власти да възстановят част от откупа на Colonial Pipeline в биткойн също отклони идеята, че това е извън контрола на правителството.

Техническият стратег на Evercore Rich Ross и Майкъл Първс от Tallbacken Capital Advisors са отбелязали зоната от 20 хил. долара като потенциално ключово ниво, ако биткойн продължи да спада. Други обаче остават уверени в дългосрочната перспектива.

Например, MicroStrategy Inc. на Майкъл Сайлър увеличи корпоративната си емисия облигации от 400 на 500 млн. долара, за да финансира закупуването на още биткойн монети. MicroStrategy се очерта като една от най-възходящите публични компании за криптовалути. В Ел Салвадор президентът Найиб Букеле пък заяви, че нацията е приела биткойн като законно платежно средство.

Междувременно дебатът се засилва за това колко силно да се регулират криптовалути. В интервю за Financial Times Хестър Пиърс, комисар на Комисията по ценните книжа и борсите, заяви, че се притеснява от тласък към по-активна роля на регулаторите на криптопазара.

Коментари: 0